Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová, jejíž návrh na úpravu...

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová, jejíž návrh na úpravu ošetřovného schválila vláda a projedná ho Sněmovna. | foto: Facebook Jany Maláčové

Maláčová chce živnostníkům odpustit na půl roku důchodové pojištění

  • 69
Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová navrhuje jako pomoc živnostníkům odpuštění povinných plateb na důchodové pojištění. Opatření by platilo šest měsíců a dotklo by se zhruba 600 tisíc OSVČ.

 V případě schválení by Maláčové návrh měl být účinný už od března.

„OSVČ jsou v tuto chvíli jednou z nejohroženějších skupin pracujících, protože často nemohou vůbec pracovat a současně nemají nárok například na ošetřovné na dítě z důvodu uzavření školy nebo na náhradu mzdy jako zaměstnanci,“ uvedla ministryně.

Epidemie koronaviru

Negativní dopady spočívající v omezení možnosti podnikání mohu podle ní být jak přímé – například uzavření provozoven – tak i nepřímé, například kvůli potřebě péče o děti po uzavření základních a středních škol.

Propad tržeb a tím i zisku OSVČ by se návazně projevil i ve výši jejich důchodu, neboť budou dosahovat nižších vyměřovacích základů. Ministerstvo práce proto zákonem navrhuje prominutí plateb na povinné důchodové pojištění až na 6 měsíců, konkrétně v období mezi březnem až srpnem 2020.

Těm živnostníkům, kteří už za březen 2020 své zálohy zaplatili, by se po schválení návrhu tyto platby uznaly jako předplatné za měsíc září.

Zákon bude parlamentem ve stavu legislativní nouze pravděpodobně projednán v úterý 24. března.