Mácha putoval za pivovary

Praha - Karla Hynka Máchu znají děti školou povinné jako rozervaného romantika, který se toulal krajinou a psal verše. Jeho Máj řadí literární historikové mezi největší skvosty české poezie. Ale putování zřejmě nebylo tak romantické, jak se učí děti ve školách. Mácha totiž miloval pivo a putoval hlavně za ním.

Alespoň to tvrdí Zdeněk Susa, lékař z pražské všeobecné fakultní nemocnice, který podrobně zkoumal souvislosti Máchovy slavné cestu z Prahy do Krkonoš a zpět. „V posledních letech jsem jeho pouť prostudoval teoreticky i prakticky, rekonstruoval ji v terénu a prošel vlastním tělem,“ tvrdí Zdeněk Susa, který o celé pouti napsal knihu nazvanou jednoduše: Karel Hynek Mácha a pivo.

Útlá publikace bude pro některé literární historiky velkým překvapením. Autor totiž nastiňuje nečekané souvislosti. „Mácha při své pouti navštívil dvacet šest hradů, proč však tolik oklik na jeho cestě?“ ptal se Zdeněk Susa a sám si odpovídá: „Na celé trase bylo celkem padesát šest pivovarů. Mám za to, že mířil právě tam,“ říká Susa, vědec a spisovatel.

V závěru knihy, kterou v těchto dnech vydal Old Beer Club, lze přitom vyčíst ještě jednu další drobnost. Autor vycházel z údajů z roku 1900. „V roce 1833 bylo pivovarů mnohem více. Byly u každého zámečku, v každé vesnici,“ píše se v závěrečných poznámkách. Mácha tedy mohl navštívit mnohem více míst, kde se vařilo pivo, než kolik jich napočítal autor celkem šestnácti stránkové publikace. Zdeněk Susa má za to, že takový počet stránek je zcela dostačující. „V tom je její genialita. Einstein popsal svoji teorii relativity na dvanácti stránkách, spis měl ale mnohem větší formát,“ prohlásil Susa při křtu knížky.

A kde jí čtenář může najít? Autoři odhadují, že publikace bude téměř bibliofilským výtiskem. „Literární historikové a knihkupci s námi nebudou polemizovat o pravdivosti údajů, protože my jim naší knížku vůbec nedáme,“ usmívá se Zdeněk Susa.

Strmé svahy Krkonoš jsou posety turistickými chatami a roubenými chalupami