Při zkoumání vztahu mezi sociální nerovností a zdravím populace zjistila LUCIE KALOUSOVÁ (37), Ph.D., M.A., například to, že chudí lidé se ve Spojených státech amerických dožívají v průměru o deset let méně než bohatí, zatímco v Česku je rozdíl mezi oběma skupinami malý, a třeba ve Švédsku ještě menší. „V zemích, kde je málo veřejných služeb a lidé si musejí za základní potřeby draze platit, jsou rozdíly ve zdraví mezi bohatými a chudými největší,“ říká socioložka, která se do USA přestěhovala nejistotám navzdory. | foto: archiv Lucie Kalousové

Prokázáno: chudoba zkracuje život. Vliv má i moderní medicína, říká socioložka

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Socioložka Lucie Kalousová se zabývá zkoumáním vztahu mezi sociální nerovností a zdravím populace. Zjistila například to, že chudí lidé se ve Spojených státech amerických dožívají v průměru o deset let méně než bohatí, zatímco v Česku je rozdíl mezi oběma skupinami malý a třeba ve Švédsku ještě menší.

„V zemích, kde je málo veřejných služeb a lidé si musí za základní potřeby draze platit, jsou rozdíly ve zdraví mezi bohatými a chudými největší,“ říká žena, která se do USA přestěhovala nejistotám navzdory.

Co je pro naše zdraví horší: hédonistický blahobyt a mentální spokojenost bez stresu, nebo chudoba a skromnost v existenční nejistotě?
Jednoznačně chudoba a skromnost v existenční nejistotě. Stres pomáhá jen v úměrném množství. Chronický stres způsobený chudobou je pro člověka toxický.

Nejvyšší míru chronického stresu zažívají zaměstnanci, na které jsou na pracovišti kladeny velké nároky a kteří nad svou prací nemají žádnou kontrolu.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se