Diskuze

Připravit těžbu lithia v Cínovci by stálo 10 miliard. I tak se má vyplatit

Potenciální těžař lithia v Cínovci na Teplicku spočetl, kolik by stály investice i provoz těžby tohoto kovu na české straně Krušných hor. Firma Geomet si výsledky studie počítající prozatím s vytěžením desetiny prokázaných zásob chválí. Investory na burze ale čísla polekala a akcie zažily prudký pád.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JD

Vyplatit se má komu?To Lithium patří České republice,takže pokud těžební společnost tak 100% vlastněná státem.

Otázka je jaký to bude mít vliv na okolí,abychom po odečtení nákladu neměli v kapse tři-čtyři miliardy a náklady na uvedení do původního stavu nebyli ještě o několik miliard navíc.

Zatím bych to nechal spát, dokud Lithium nedosáhne skutečně významné urovně jako komodita.Musk a jemu podobní(hlavně pánové kumunisti v Číně,by chut na české lithium měla přejít.Protože Zemana sfoukla historie...a jejich nohsledové co tu pracují pro čínskou rozvědku už nebudou mít takový vliv jako za soudruha Zemana

0 0
možnosti
MP

Za první odstavec bod. Za druhý to je otazník a za ten třetí je - bod jelikož jakmile to bude mít jakákoli jiná, je špatně. Jestli to bude Čína nebo Holandsko je šumák.

0 0
možnosti
JK

J88a16n 23K86o65z41á27k

19. 6. 2017 19:26

Takováhle nabídka se prostě neodmítá.

0 0
možnosti
MR

Asi poslední šance pro tuto zemi jak se vyvázat z dluhového otroctví. Lithium, které patří českému národu, by měla těžit státní těžební společnost. Jakákoli jiná varianta těžby je megatunel a konec nadějí na ozdravení národní ekonomiky.

1 0
možnosti
JV

Pouze primitiv může prosazovat těžbu.

1 2
možnosti

M97a79r24e17k 14Š61i64m41o84n

22. 4. 2017 23:56

Chápu to tak, že těžit suroviny by se mělo jenom víc než 5000 km od Vašeho domova.

2 0
možnosti
JJ

J71a49n 49J37e58m43e41l37k36a

22. 4. 2017 19:26

Další drancování? Proč by to mělo být povoleno..

1 1
možnosti
MJ

Absolutně nesouhlasím. Co tady chcete mimo dluhu nechat příštím generacím ???

3 2
možnosti
VG

Bakala v pozadí si mne ruce.

0 0
možnosti
DR

Spracujú sa haldy čo sú pri starých baniach , vyťaží sa z líthium a v tichosti tento blázninec skončí.

Banská ťažba líthia je najdrahšia , hlavne keď v Južnej Amerike sú obrovské zásoby líthia v solných jazerách .

Netreba mať veľké oči , líthium vo svete sa asi v bani nikde neťaží. Iba ak ako vedlajší produkt. Vtedy keď sa ťažil cín by to bolo iné.

0 0
možnosti
VB

Je tam také jedno z největších nebo vůbec největší ložisko rubidia na světě (v cinwalditu spolu s lithiem), jenže nikdo zatím neví, co s ním. Ve článku také chybí nejpodstatnější informace, jak totiž hodlají cinwaldit rozkládat - tavením se sodou, dvojsíranem, louhem nebo tlakově kyselinami či jinak, zda budou flotovat kasiterit, wolframit, atd. atd. Těžit jen lithium, ještě k tomu ze silikátů a hlubinně, je tak na pokraji rentability v okamžiku, kdy se dá získávat daleko levněji přímo z ropných solanek a vod solných jezer. Bez komplexního zpracování cínoveckých rud bych do hlubinné těžby nešel, leda přepracovávat odkaliště. Spolu s lithiem je nutno těžit i rubidium, cín, wolfram, skandium. A už vůbec je nesmysl, aby zisky z těžby šly do zahraničí, ať to těží třeba soudruh Bureš, ale zisk zůstává zde.

7 0
možnosti
DR

Zisky by asi išli tomu kto investuje , alebo sa mýlim . Štátu idú iba licenčné poplatky , dane /ale tie sa odpúšťajú bežne na 10-15 rokov/ a daň zo zisku ak je tu nižšie zdanenie/ medzinárodné dohody o zabránení dvojiteho zdanenia zisku /.

Naozaj si niekto myslí , ťažba za 10 miliárd , potom aj 10 miliárd do ŠR ? Ach , jaj....

0 0
možnosti
FS

Hlavně ať čs. vládní a báňské úřady (či kdo to bude povolovat) nezapomenou podepsat (jako vždy) naprosto nevypověditelnou a ekon. nevýhodnou smlouvu s neznámým konsorciem anonymních šmejdů - a to "za hubičku" pro stát a za tučné "všimné" pro zúčastněné. No a ekologickou zátěž, zdevastovanou krajinu, jezera kyselin a hory odvalů ať nezapomenou nechat pro stát a daňové poplatníky (no ale to snad nemusím ani připomínat)....

8 0
možnosti