Lidé na úvěr kupují i potraviny

  • 18
Češi si rychle zvykli na život na dluh. Klasickým bankovním úvěrům konkurují splátkové společnosti. Za poslední tři roky využilo nákupů na splátky 44 procent ze čtyř milionů českých domácností. Za rok 2003 si lidé takto půjčili kolem sedmnácti miliard korun.

Ještě před třemi lety Češi jednoznačně upřednostňovali spotřebitelské úvěry před kreditními kartami.

Dnes je situace opačná a skoro sedmdesát procent zákazníků se rozhoduje pro úvěrovou kartu. S tou potom financují i běžné nákupy potravin a jiného levnějšího zboží.

Důvody, proč lidé nakupují na splátky, jsou různé. Většina z nich se na poslední chvíli rozhodne koupit luxusnější a tedy dražší výrobek, než původně zamýšleli. Na ten jim ale chybí peníze.

Z průzkumu společnosti SC&C ale vyplývá, že skoro 60 lidí ze sta se pro nákup na úvěr rozhodlo jen proto, že to chtěli vyzkoušet.

Situaci těchto firem navíc znepříjemňují i banky, které jsou větší a hlavně mají v Česku mnohem delší tradici.

Výhodou splátek je zejména rychlost a jednoduchost. Standardní doba pro vyřízení zákazníkovy žádosti o poskytnutí úvěru většinou nepřesáhne sedm minut.

Splátky jsou mnohem dostupnější
Lidé oceňují i to, že služba je snadno dostupná. Jen GE Capital Multiservis, která je  nejvýznamnější českou splátkovou společností, spolupracuje s více než šesti tisíci obchodníky.

"Tak husté síti poboček můžou banky jen stěží konkurovat," dodává generální ředitel Multiservisu Jiří Pathy.

Na splátky se loni nejvíc kupovaly televizory, pračky a ledničky. Chování spotřebitelů se ale mění.

Firmy očekávají, že lidé budou na splátky nakupovat i v příštích letech. Největším českým splátkovým společnostem, mezi něž patří kromě Multiservisu ještě Cetelem, Home Credit a Triangl, loni zákazníci přibyli nebo jejich počet stagnoval.

Konkurenci neustály některé menší lokální firmy. Přesto analytici očekávají, že v příštím roce objem poskytnutých úvěrů opět stoupne asi o dvacet procent.

,