Pardubické letiště má tři zájemce.

Pardubické letiště má tři zájemce. | foto: David Votruba, iDNES.cz

Letiště v Pardubicích: Objevili se dva noví investoři

  • 2
Na radnici se přihlásili dva noví zájemci, kteří by chtěli stavět terminál na pardubickém letišti za několik miliard korun. Město se tak už nemusí spoléhat pouze na údajného miliardáře z Kuvajtu, který bez oficiální reakce propásl několik termínů.

"Průtahy jednání o investici jsou podezřelé. Osobně považuji za stále méně pravděpodobné, že zájemce, na kterého jsme čekali, tu bude skutečně stavět," řekl vicehejtman Pardubického kraje Roman Línek.

Tajemný Kuvajťan tak přišel o přednostní právo na jednání o podmínkách svého kapitálového vstupu na letiště. Oba noví zájemci jsou ochotni prostavět podobnou sumu jako investor z Perského zálivu.

"Rozhodli jsme se už dál nečekat. Nyní máme tři zájemce, kteří nabízejí zhruba stejně velkou investici za podobných podmínek. Kdo se z nich přihlásí a splní naše požadavky jako první, bude stavět. Kdo se stane investorem na pardubickém letišti bude jasné začátkem září," řekl pardubický primátor Jiří Stříteský.

Noví zájemci nejsou z Blízkého východu
Kraj a město zatím nechtějí prozradit ani totožnost a ani národnost dalších dvou zájemců o investici do rozvoje pardubického letiště. "Zatím vám mohu jen říci, že jde o subjekty z jiné části světa, než byl původní zájemce, který je původem z Kuvajtu a sídlí ve Spojených arabských emirátech," řekl Línek.

Změna postoje ke kuvajtskému podnikateli umožní, aby se Pardubický kraj stal akcionářem společnosti EBA, která letiště provozuje. Podle dohody s městem měl kraj získat ve společnosti 20 procent akcií. S jeho kapitálovým vstupem se ale čekalo na investora. Nový terminál označovaný jako „Ruzyně B“ měl být v provozu v roce 2009. Vedle něj by měly stát i opravárna dopravních letadel a lakovna.