Letiště, Ruzyně - Nový terminál Sever 2 má zvýšit kapacitu letiště o 3,5 milionu cestujících až na deset milionů pasažérů za rok. Později by se měla kapacita dalšími úpravami rozšířit na zhruba 15 milionů lidí. (16. června 2005) | foto: David Votruba, iDNES.cz

Letiště před volbami neprodáme, ujistil Sobotka

  • 8
Ruzyňské letiště do voleb majitele nezmění. "Tato vláda nemá v úmyslu privatizovat letiště," prohlásil ministr financí Bohuslav Sobotka. Reagoval tak na slova ministra dopravy Milana Šimonovského. Ten ve čtvrtek uvedl, že část akcií by stát mohl prodat na burze ještě před volbami.

Sobotka přitom v lednu uvedl, že společnost Letiště Praha, dříve Česká správa letišť, by se mohlo privatizovat už v první polovině roku 2006.

Vlastnímu prodeji však musí předcházet transformace státního podniku spravujícího letiště na akciovou společnost. "To bude trvat několik měsíců a zcela jistě přesáhne horizont této vlády," dodal Sobotka.

Investiční bankéři odhadují hodnotu společnosti na 17 miliard korun. Stát uvažoval v první fázi prodat pouze 49 procent firmy. Ministr dopravy Šimonovský a premiér Paroubek ve čtvrtek otevřeli první část nového terminálu Sever 2 - nástupní molo C.

Letištěm totiž každý rok prochází víc a víc pasažérů. Letos jich v Ruzyni čekají rekordních jedenáct milionů. To by Prahu zařadilo do elitní skupiny evropských letišť. - více zde

, ,