Letiště Ruzyně je na seznamu firem, které by ODS ráda prodala.

Letiště Ruzyně je na seznamu firem, které by ODS ráda prodala. | foto: iDNES.cz

Letiště má být připraveno k prodeji do roku 2008

  • 24
Vláda udělala první krok k zahájení privatizace ruzyňského letiště. Kabinet rozhodl o jeho přeměně na akciovou společnost. K případné privatizaci má být společnost připravena v druhé polovině příštího roku.

Novinářům to na tiskové konferenci sdělil premiér Mirek Topolánek. Dodal, že pokud nedojde k nějakým nepředpokládaným komplikacím, měla by být společnost připravena k prodeji během druhého pololetí příštího roku.

Letiště je na seznamu firem, které by vláda ODS ráda zprivatizovala. V pondělí rozhodla o podílu části energetické společnosti ČEZ. Její prodej má vynést 31 miliard korun.  - více zde

Naopak vláda, zejména ministr průmyslu Martin Říman, se staví zdrženlivě k prodeji era Vodochody. Vzhledem k tomu že většina potenciálních investorů má zájem hlavně o letiště, které je součástí firmy, hrozí, že zanikne strojní výroba, tvrdí Říman.

"Prodej komplikované strojírenské části společně s letištěm je tak trochu jako prodej bůčku s krkovičkou," uvedl v on-line rozhovoru na iDNES.cz - více zde.

Proto jako jednu z variant navrhuje oddělit obě části a prodat je zvlášť. Ve hře je i zastavení již započaté privatizace. - více zde

,