Nejvíce lidí míří do Londýna se společností easyJet.

Nejvíce lidí míří do Londýna se společností easyJet. | foto: Profimedia.cz

Letecký boj o Londýn přitvrzuje

  • 53
Na mapě světa nenajdete místo, kam by se z Prahy létalo častěji než do Londýna. O lety do britské metropole je totiž takový zájem, že od pátku začíná mezi oběma hlavními městy létat už čtvrtá společnost: Thomsonfly.

Když začínalo spojení mezi Prahou a Londýnem před šedesáti lety, létalo se třikrát týdně. Dnes každý den z Ruzyně startuje směr Londýn až čtrnáct letounů čtyř různých společností. Jen pro srovnání: do slovenského hlavního města Bratislavy denně jezdí osm přímých vlaků.

"Londýn je nejčastějším místem, kam se z Prahy létá, před Paříží a Frankfurtem," potvrdila mluvčí Letiště Praha Eva Krejčí. Jen za prvních devět měsíců letošního roku letělo na linkách mezi oběma městy tři čtvrtě milionů cestujících.

A bude jich ještě přibývat. Díky vstupu nízkonákladových společností na trh už není let do Londýna záležitostí jen pro byznysmeny nebo cestující letící do Británie jen kvůli přestupu na mezikontinentální spoj.

Zpáteční letenka s poplatky se dá dnes pořídit i pod dva tisíce korun, tedy levněji než autobus. Firmy přitom předpokládají další nárůst cestujících.

"Kdybychom ho nečekali, nezaváděli bychom další linku," řekla Karla Svobodová z českého zastoupení Thomsonfly. Nový přepravce bude létat na letiště Luton, kam dosud žádné aerolinie z Prahy nemířily. Z Prahy letouny míří už na všechna hlavní londýnská letiště - Heathrow, Stansted a Gatwick. Nejvíce lidí míří do Londýna se společností easyJet.