Zdražování by nemělo být nijak dramatické, aby lidi naopak od větší spotřeby neodrazovalo.

Zdražování by nemělo být nijak dramatické, aby lidi naopak od větší spotřeby neodrazovalo. | foto: Profimedia.cz

Kurzová hra ČNB: elektronika zdraží po Vánocích, benzin už během týdne

  • 537
Zásah centrální banky, po kterém oslabila koruna, začne být postupně znát na cenách dováženého zboží. Zdražování kvůli slabší koruně by nemělo být dramatické. Jestli ekonomice pomůže k růstu však není vůbec jisté.

"Slabší koruna by se v ceně benzinu mohla promítnout zhruba čtyřiceti haléři na litr," uvedl předseda Svazu čerpacích stanic ČR Ivan Indráček. Zároveň však dodal, že klesly ceny ropy na rotterdamské burze a díky tomu se cena paliv tento týden ještě nezvedne. V dalším týdnu už by se slabší koruna měla do cen benzinu a nafty promítnout.

"Ceny produktů se mohou zvýšit až o pět procent, ale věřím, že předvánočních nákupů se to nedotkne. Nastat by to mělo až po vyprodání zásob," uvedl Marek Šalanda z e-shopu s elektronikou CZC.cz.

Byznys speciál: Pro a proti slabého kurzu korunyČtěte v pondělí, 10. listopadu

MF DNES v počítači
MF DNES pro iPad a iPhone

Centrální bankéři se chtějí za každou cenu vyhnout strašáku deflace, tedy setrvalého poklesu cenové hladiny. Poté, co ČNB očistila vývoj cen v ekonomice o umělé zásahy, jako je zvyšování DPH či spotřební daně na cigarety, vyšlo jí, že ceny zboží klesají. A lidé teď podle ní očekávají další pokles cen, a odkládají proto své nákupy na pozdější dobu.

Nižší poptávka povede k tomu, že podniky méně vyrábějí, propouštějí, klesají jim zisky a domácnostem příjmy. Podle ČNB hrozí, že se toto bude opakovat pořád dokola a ekonomika spadne do deflační spirály, ze které není snadné cesty ven. Proto se rozhodla ceny přifouknout tím, že oslabí korunu.

"Při vyšší prognóze inflace by měl být o něco vyšší také růst nominálních mezd," věří David Marek, ekonom Patria Finance. "Je velmi nejisté, že oslabení koruny kvůli intervencím nějaké výrazné zvýšení zaměstnanosti vůbec přinese," pochybuje Petr Sklenář, ekonom J&T Banky. "Nepředpokládám, že by se intervence měřitelně projevily. Zda zároveň ekonomika zrychlí, vidím jako nejisté," dodává Pavel Sobíšek, ekonom UniCredit Bank.

Zdražování by každopádně nemělo být nijak dramatické, aby lidi naopak od větší spotřeby neodrazovalo. "Nejde o bůhvíjaké zdražování. Nebavíme se o dvouciferné inflaci, bavíme se o tom, aby nebyla záporná, ale mírně kladná, kolem dvou procent," vysvětluje ekonom a bývalý guvernér Zdeněk Tůma z poradenské KPMG.

Pro intervence by pravděpodobně také zvedl ruku. Kritice na adresu ČNB ze strany Institutu Václava Klause se diví. Ten intervenci označil za omyl a riskantní rozhodnutí. "Netušil jsem, že se institut zabýval měnově-politickými analýzami," říká.