Diskuze

Pálit kůrovcové lesy není barbarství, ale cesta k odbytu, říká náměstek

Část lesů v Česku nenávratně mění v palivo kůrovec. V nejkritičtějších oblastech na Moravě a Vysočině je to 53 milionů kubíků smrků, až 80 procent z nich jsou odumřelé stromy. „Nejhůře jsou na tom lesy v červené zóně, která zhruba zahrnuje střední a severní Moravu a velkou část Vysočiny, říká v rozhovoru náměstek ministra zemědělství pro lesní hospodářství Patrik Mlynář.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JK

Nez prodavat stojate drevo za dotace do spaloven, to uz jej nechte radeji v lesich at zhnije, pro lesni samoobnovu je mrtve drevo dulezitejsi nez to zive. Viz treba Ticha dolina v Tatrach, tedy oblast zdecimovana nejprve vetrnou smrsti a nasledne kurovcem kde nechali vse zcela bez zasahu cloveka se les samovolne vysadil a po 14 letech vypada lepe a roste rychleji nez v oblastech kde se umele vysadili nove stromky! https://www.interez.sk/ticha-dolina-je-po-14-rokoch-od-kalamity-poriadnou-divocinou/

0 0
možnosti
RP

Spadlé dřevo má pro obnovu lesa nějaký význam maximálně tak ve vysokohorských mezních polohách, s dostatkem srážek a nízkými teplotami. V nízkých a středních polohách, kde jsou produkční lesy, nemá mrtvé dřevo žádný význam. Naopak vemi zhoršuje třeba nebezpečí požáru.

Kromě toho v produkčních lesích je samoobnova lesa nežádoucí, druhové asložení produkčního lesa není nahodilé, ale řízené a to jinak než vysazováním stromků zatím prostě nejde.

0 2
možnosti
PH

Proč tedy LČR a VLS neumožňují lidem samovýrobu dřeva na palivo? 8-o

Údajně nestíhají, ale stíhat dědky co sbírají klestí, to stíhají 8-o

Prodat povolení prý nemají povoleno 8-o

Jojo, dotace to vyřeší. Přijede mašina sesbírá to na hromadu a vypustí olej a smrad. Pak přijede další mašina rozštěpkuje to a naloží to na další mašinu, ta to vyveze z leza a další mašina to přeloží na kamion. Kamion to odveze 300 km do spalovny, kde to vyloží další mašina a pošle pásem spálit. Kdyby rovnou vyráběli to teplo z nafty, tak to vyjde na stejno. To by z toho jeden vzteky zezelenal.

2 0
možnosti
JK

Barbarství a cesta k odbytu se nevylučují, spíš naopak.

1 0
možnosti
BM

A co výroba dřevěného uhlí, to by se dalo i skladovat.

0 0
možnosti
JV

J15i19ř77í 97V65a10n97k

12. 2. 2019 1:26

Nevím jestli EU bude chtít obětovat některé spojence kde už výroba kontrolovaně probíhá a to že Češi zažívají kalamitu na které by mohli ohrozit nějakou Německou nebo Belgickou eko výrobnu dřevěného uhlí nebudou tolerovat.Ano mohlo by se na tom vydělat a z kalamity vytvořit produkt ale to se 'spojencům 'líbit nebude.EU

0 0
možnosti
LL

Všude se píše o suchu a potřebě zadržet vodu v krajině. A když je příležitost, pan náměstek zavelí pálit. Přitom ležící a pomalu hnijící dřevo to dokáže. A takový přirozený les vypadá líp než monokultura.

7 1
možnosti
RP

Množství zadržené vody v hnijícím dřevě je minimální a přirozeně vyrostlý les je sice pěkný na pohled pro nějakého městského lufťáka, ale z pohledu majitele toho lesa je to ekonomický průšvih.

0 1
možnosti
PV

Takže budeme platit za to že se dřevo spálí ve spalovně - a už někoho nadlo když už pálit - spálit klestí na pasece v lese jak se to dříve dělávalo ??

Jo - a na ministertvu měli také suer nápad umožnit lidem samotěžbu - někde jsem viděl jak nabíézeli tohle dřevoza 1200kč kubík a strašně se divili že není zájem 8-o

7 0
možnosti
RP

V produkčních lesích mrtvé dřevo jen překáží.

Nechrání ani proti erozi ani není významným zdrojem živin pro budoucí les.

Je naopak překážkou pro obnovení lesa, protože v produkčním lese nelze provozovat vznik nového lesa přirozenou obnovou, výtěžek z takhle založeného porostu s nahodilou druhovou strukturou by byl výrazně nižší než výtěžek z řízené obnovy lesa vysázením stromků s ekonomicky optimální druhovou strukturou.

0 1
možnosti
VZ

Proti erozi jistě chrání, zejména ve srovnání s rozrytou půdou po těžbě a je i zdrojem živin pro houby a další organismy, které k lesu patří stejně jako stromy.

Nicméně chápu, že z hlediska finančního hospodaření, to není efektivní přístup, proto by se měl použít selektivně, tam, kde těžba stejně není a dlouhodobě nebude finančně výhodná, nebo, kde je namístě zohlednit jené funkce lesa víc, než tu dřevoprodukční.

4 0
možnosti
Foto

A nezapomente tam znovu vysazet monokulturu, nejlepe smrky. :-/

2 0
možnosti
VZ

Otázka je, zde sa všechno suché dřevo opravdu musí vytěžit. Minimálně v některých místech by bylo lepší jen pokácet(kvůli bezpečnosti) a nechat ležet. Bude z něj ochrana proti erozy a základ pro novou generaci stromů. Spalování s dotacemi moc efektivně nevypadá.

8 2
možnosti
PN

P79e57t22r 17N78o81v22á82k

9. 2. 2019 22:07

Ono nejlepší by bylo ho nechat stát. Na Šumavě je vidět, že se les lépe obnovuje pokud, tam stojí suché stromy.

6 1
možnosti
AF

A34l36e70š 51F72r23ý77b86a

9. 2. 2019 21:10

Už jsem se lekl, že je to cesta k blahobytu.

0 0
možnosti