Vratislav Kulhánek

Vratislav Kulhánek | foto: David Votruba, iDNES.cz

Kulhánek: Škoda bude na plyn, o hybridu pochybuji

  • 71
Jméno Vratislava Kulhánka je spojené se Škodou Auto už celé desetiletí. V dubnu 1997 se stal šéfem představenstva, od roku 2004 je předsedou dozorčí rady. I když připouští, že práce v exekutivě byla zajímavější, nejvíce svého času věnoval právě Škodě.
Vratislav KulhánekVratislav Kulhánek on-line
Celý rozhovor najdete ZDE

"Třicet procent hokejový svaz, čtyřicet procent Škodovka, třicet procent další aktivity," odpověděl v on-line rozhovoru iDNES.cz na dotaz, jak dělí svůj čas.

Škodovka patří mezi tahouny české ekonomiky. V pátek 20. dubna sjela z jejích pásů půlmiliontá Škoda Octavia. Škoda je nejprodávanějším vozem v Česku a slušně si vede i za hranicemi. Loni začala vyrábět nový model Roomster, chystá nový Superb. - více zde

Hybridní pohon? Spíš ne
Novinek, které Škoda chystá, se týkala i většina otázek. Kulhánek potvrdil, že Škoda stále počítá s výrobou terénního vozu Yeti. O vývoji vozů s hybridním pohonem však automobilka neuvažuje.

"Nejsem přesvědčen, že hybridní pohon je pohon budoucnosti. I tak je energeticky náročný. Je jedno, jestli emise vzniknou spalováním benzinu, anebo uhlím v elektrárnách. Škoda se zaměří na ekologicky výhodnější paliva, jako je LPG a etanol," uvedl v on-line rozhovoru.

Odborářská píseň - inovativní, ale nepravdivá
Stejně jako ostatní české firmy, potýká se i Škoda s nedostatkem kvalifikovaných pracovníků. "Škoda Auto to řeší vlastním učilištěm," upřesnil Kulhánek.

V minulých týdnech na Škodu upozornily odbory, které bojovaly za vyšší platy. Odborářský předák Jaroslav Povšík dokonce na podporu odborářů napsal písničku (více zde). "Obdivuji jeho invenci, bohužel obsah se nezakládá na pravdě," zhodnotil popěvek Kulhánek. 


Kdo je Vratislav Kulhánek

Jeden z nejúspěšnějších českých manažerů vystudoval Vysokou školu ekonomickou a European Business School v Praze. Ve Škodě působí od dubna 1997, sedm let z toho jako předseda představenstva. Od roku 1997 působí jako prezident Sdružení automobilového průmyslu a viceprezident Svazu průmyslu a dopravy. Od roku 2002 je členem světového výkonného výboru Mezinárodní obchodní komory se sídlem v Paříži. V roce 2004 byl zvolen předsedou Českého svazu ledního hokeje.

,