Česká koruna si za poslední rok připsala největší zisky ze všech světových měn.

Česká koruna si za poslední rok připsala největší zisky ze všech světových měn. | foto: David Votruba, iDNES.cz

Koruna posílila za rok nejvíc na světě

  • 15
Kdo před rokem investoval do české měny, neprohloupil. Ze všech světových měn totiž koruna posílila nejvíce. Oproti euru podražila během roku o šest procent, k dolaru o 13,4 procenta. O výsledku, který zveřejnila agentura Bloomberg, informují pondělní Hospodářské noviny.

Do sílícího kurzu české koruny se promítl hlavně vysoký hospodářský růst a přebytek obchodní bilance. "Česká ekonomika tak prokázala, že si na sebe umí vydělat, což investoři nakupující aktiva v korunách rádi vidí," píší HN.

Vysoká výkonnost ekonomiky dokázala vytáhnout zájem o korunu i přesto, že úrokové výnosy v Česku byly nejnižší z celé Evropské unie.

K růstu důvěry v korunu přispěl i relativní klid na politické scéně, připomněl v HN analytik Miroslav Plojhar z Citibank.

Za korunou následují v žebříčku Bloombergu thajský baht a jihokorejský won. Z evropských měn kromě české uspěla i koruna slovenská a švédská.

Významný růst kurzu koruny už však nadále čekat nelze, myslí si analytik Jan Vejmělek z Komerční banky.

"Protože se tempo meziročního zlepšování v bilanci zahraničního obchodu vyčerpává, je to další argument proto, neočekávat ve střednědobém horizontu výraznější posílení koruny," řekl analytik.