Jihlavská veterinární laboratoř, která pečivo testovala, v něm virus nenašla, uvedl mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý. Ministerstvo dlouhodobě uvádí, že se virus potravinami nepřenáší. Také výrobci ujišťují, že mají dobré ochranné postupy.
Koronavirus v Česku |
Laboratoř v Jihlavě test na žádost Státní zemědělské a potravinářské inspekce provedla experimentálně, nešlo o úředně odebrané vzorky. „Výsledky testování Státního veterinárního ústavu Jihlava potvrdily stanovisko Evropského úřadu pro bezpečnost potravin, tedy byly negativní,“ dodal mluvčí.
Doplnil, že laboratoř testovala zejména tukové rohlíky, dále chleba, raženky, grahamové rohlíky a rohlíky se sýrem.
I předešlé zkušenosti z epidemií způsobených jinými koronaviry, jako je SARS nebo MERS, podle evropského úřadu ukazují, že virus se prostřednictvím potravin nepřenáší.
„Dle současných znalostí popsaných cest přenosu koronavirů a jejich nízkou schopností přežít ve venkovním prostředí je nepravděpodobné, že by dovážené zboží jako potraviny, spotřební zboží, hračky, oblečení atd. mohly být zdrojem infekce. Obecně platí, že lidské koronaviry nepřežívají na suchém povrchu,“ dodalo ministerstvo.
O používání přísných hygienických standardů navíc hovoří nejenom Potravinářská komora ČR, ale i výrobci. Například La Lorraine Bakery, která vyrábí kaiserky, nebalené bagety nebo donuty, uvedla, že zpřísnila opatření při výrobě.
Obchody s potravinami musí nabízet jednorázové rukavice. V Praze to plní |
„Důležitá informace pro spotřebitele je, že se naše pečivo dopéká na prodejnách našich odběratelů při teplotách, které přesahují 160 stupňů Celsia, což je prostředí, které je pro viry likvidační. Všechny výrobky rozesíláme prodejnám zabalené,“ uvedl generální ředitel firmy Miroslav Bulín.
Obchodníci v posledním měsíci zabezpečovali s ohledem na možnosti trhu ochranné prostředky pro své zaměstnance. Musejí zajišťovat pravidelnou dezinfekci v prodejnách a u pokladen instalovali ochranná plexiskla.
Museli také vyrobit cedule s upozorněními pro zákazníky, včetně značení dodržování bezpečných odstupů u pokladen. Obchody mají vyšší spotřebu jednorázových rukavic, v mnoha případech zákazníkům poskytují v prodejnách i dezinfekci na ruce.