Ředitel Poradny při finanční tísni David Šmejkal.

Ředitel Poradny při finanční tísni David Šmejkal. | foto: František Vlček, MAFRA

Odklad splátek u lidí bez problémů může být podvod, říká šéf poradny

  • 39
Klienti bank, jejichž situace se zhoršila kvůli koronaviru, mohou požádat až o půlroční odklad splátek. Banky sice důvody nezkoumají, ale pokud žadatel zalže o svém finančním zdraví, může to být vyhodnoceno jako úvěrový podvod. V online rozhovoru se čtenáři to napsal ředitel Poradny při finanční tísni David Šmejkal.

V důsledku pandemie koronaviru mohou narůstat dluhové problémy lidí i firem. Právě dluhy a jejich řešení byly tématem rozhovoru Davida Šmejkala se čtenáři iDNES.cz.

Čtenáře nejvíce zajímala možnost odkladu splátek u spotřebitelských půjček a hypoték. „Banka nebude ověřovat Vaše důvody odkladu, nezmění se Vám výše splátek v budoucnu, akorát bude prodloužená doba splatnosti,“ napsal David Šmejkal.

Na druhou stranu však připustil, že pokud si o odklad požádá osoba, která nemá žádné finanční problémy a nebyla postižena pandemií koronaviru, může jít o úvěrový podvod.

ON-LINE ROZHOVOR

„Podle dostupných informací banky nebudou prověřovat, zda je žádost klienta o odklad splátky opodstatněná, resp. zda klientovi klesly příjmy z důvodu pandemie koronaviru. Na druhou stranu ale klient pravděpodobně bude muset čestně prohlásit, že mu poklesly příjmy z důvodu pandemie koronaviru. Předpokládám, že pokud tomu tak nebude a přesto k prohlášení dojde, může se jednat o úvěrový podvod,“ uvedl.

Šéf dluhové poradny také shrnul některá vládní opatření v oblasti exekucí. Zabavovat nebude možné nemovitost, popř. movitou věc, pokud v ní má dlužník trvalý pobyt. Výjimkou jsou případy, kdy s tím dlužník souhlasí, u pohledávek na výživné, za újmy na zdraví a z úmyslných trestných činů. Exekuce prodejem nemovitosti bude možná až u dluhů nad 100 tisíc korun místo nynějších 30 tisíc Kč.

U srážek z příjmu z odstupného při výpovědi ze zaměstnání by se v případě exekuce v širší míře odečítalo nezabavitelné minimum. Exekuci by nově nepodléhal daňový bonus na dítě. Při exekuci na účet dochází ke zvýšení jednorázové výplaty dlužníkovi z dvojnásobku životního minima na čtyřnásobek, tedy z 7 720 na 15 440 korun.

Kromě lidí, kteří jsou finančně negramotní, se podle Šmejkala do dluhů dostávají i některé domácnosti. „Jedná se o domácnosti, které jedou tzv. na doraz. Jedná se o situace nutné opravy, nebo platby za nedoplatek elektřiny či plynu s hrozbou odpojení. Prevencí jsou sice větší příjmy a tvorba rezervy, ale ne vždy je to možné. V Německu proto stát vytvořil tzv. sociální úvěr,“ řekl.