Komerční bance se nelíbí zdražení karet

  • 74
Nové praktiky asociace MasterCard, která umožňuje obchodníkům, aby poplatky za přijímání karet nechali zaplatit zákazníky, se nelíbí Komerční bance. Banka se s novými pravidly neztotožňuje a nebude žádné změny ani iniciovat ani podporovat, uvedla společnost.

"Tato nová pravidla tedy Komerční banka považuje za kontraproduktivní vzhledem k tomu, že znevýhodňují právě ty držitele platebních karet, kteří je pro bezhotovostní platby využívají," komentovala banka.

Obchodníci budou moci poplatky klientům Komerční banky účtovat pouze v tom případě, že změní svou stávající smlouvu s bankou. Případné reklamace klientů, kterým by se platby kvůli změně pravidel prodražily, hodlá banka řešit nabídnutím karty společnosti, která toto zpoplatnění neuplatňuje.

Společnost MasterCard se ale brání, že žádné zdražování nechystá.

"Společnost MasterCard nezavádí žádné nové pravidlo o účtování přirážky k platbám kartou. Naopak bylo zrušeno pravidlo, které bylo v minulosti nutné k zajištění rozvoje platebních karet, ale na rozvinutých evropských trzích pozbylo smyslu," uvedla firma v tiskové zprávě a dodala, že ani MasterCard nemá zájem na tom, aby se přirážky účtovaly. "Zrušení zákazu souvisí se snahou o podporu transparentnosti platebního systému."

Poplatky se obvykle pohybují ve výši několika procent z ceny. Doposud ale oba dominantní vydavatelé karet v Česku - MasterCard a Visa - obchodníkům zakazovali jakékoli přirážky k ceně účtovat.

"Díky zrušení tohoto pravidla se budou moci obchodníci sami rozhodnout, zda je v jejich zájmu účtovat zákazníkům přirážku ke standardní ceně," řekl minulý týden šéf MasterCard pro Česko Ján Čarný. - více zde

Komerční banka je třetí největší bankou v České republice podle velikosti aktiv. Banka má více než 1,4 milionu klientů. Je součástí skupiny Société Générale, která je  pátou největší bankovní skupinou v eurozóně, uvedla společnost v tiskové zprávě.

,