Automobilka TPCA

Automobilka TPCA - Montážní linka v kolínské automobilce TPCA. (30. května 2005) | foto: Radek Cihla, MF DNES

Kolín a Ovčáry se přetahují o TPCA

  • 8
Radní v Kolíně se stále nechtějí smířit s tím, že automobilka Toyoty, Peugeotu a Citroënu (TPCA) by měla mít sídlo v nedalekých Ovčárech, kde se rozkládá obří průmyslová zóna. Ta sice patří městu, ale leží v katastru Ovčár.

Poté, co ovčárečtí zastupitelé nedávno odmítli připojení celé obce ke Kolínu, vymysleli radní jiný plán: navrhnou Ovčárům změnu v katastru.

Obec by tedy postoupila území se zónou Kolínu a ten by za to dal Ovčárům jiné pozemky. "Já zatím o ničem oficiálně nevím, takže se tím nezabývám," řekla včera starostka Ovčár Zdeňka Luťchová.

Podle zákona musí mít firma úředně své sídlo v místě, kde podniká. V případě TPCA tedy v Ovčárech. Vedení Kolína ovšem tvrdí, že město má na sídlo automobilky právo.

Do vybudování zóny v Ovčárech totiž za poslední tři roky dalo 1,5 miliardy korun, z toho miliardu si muselo půjčit. "Z vyššího principu by automobilka měla mít sídlo v Kolíně. Celý projekt vznikal ve spolupráci s městem, které ho také z velké části platilo," řekl místostarosta Jiří Buřič.

Je tady ale jedna věc - a sice peníze. Podle současných zákonů platí firmy daně státu a ten peníze rozděluje městům a obcím podle počtu obyvatel. Čas od času ale politici hovoří o tom, že systém potřebuje změnu a že by firmy měly platit daně přímo tam, kde podnikají. Pokud by tato změna zákona prošla, TPCA by po uplynutí desetiletých daňových prázdnin platila daně přímo Ovčárům. Ty by se tak staly možná nejbohatší vesnicí v zemi.

Kolín Ovčárům nabídl, aby se s městem spojily. Radní za to vesnici slíbili například autobusové propojení s Kolínem nebo zdravotní středisko. Ovčárečtí zastupitelé to ale zamítli. Kolín chtěl získat Ovčáry i proto, že právě kvůli přerozdělování daní potřebuje víc obyvatel. Nyní jich žije ve městě 29 600, ale kdyby Kolín měl více než 30 tisíc obyvatel, dostával by od státu víc peněz.