Kofola vstoupí po spojení s firmou Hoop na polskou burzu.

Kofola vstoupí po spojení s firmou Hoop na polskou burzu. | foto: Kofola

Kofola vstoupí na polskou burzu

  • 21
Kofola vstoupí na přelomu 1. a 2. čtvrtletí příštího roku na polskou burzu po té, co dokončí sloučení s polským výrobcem nápojů Hoop. Spojením vznikne společnost KofolaHoop s tržbami téměř devět miliard korun. Většinový podíl v ní budou mít majitelé Kofoly, rodina českých Řeků Samarasových.

O českém akciovém trhu se neuvažuje, protože Hoop je na varšavské burze už několik let. Zhruba pětina akcií sloučené firmy půjde na trh na prodej.

Samarasové budou v nové společnosti vlastnit 57 procent akcií. Druhým největším akcionářem bude nynější spolumajitel Hoopu Marek Jutkiewicz.

Tržby spojených firem dosáhnou zhruba 8,6 miliardy korun. Z toho na Kofolu připadá necelá polovina, zhruba 3,5 miliardy korun. Na českém trhu tím předběhne Coca-Colu, ale i italského nápojářského krále Antonio Pasqualeho, kterému patří Mattoni, Dobrá voda i Poděbradka.

Kofola loni koupila výrobce nápojů Klimo, což jí umožnilo rozšířit výrobu. Letos získala 80procentní podíl ve výrobci léčivých potravinových doplňků Green-Swan, známému přípravkem GS Condro.

V Polsku Kofola letos koupila také výrobce nealkoholických nápojů Hellena. Spolu s Hoopem chce vytvořit skupinu Kofola-Hoop-Hellena. více zde

Podle nedávno zveřejněných hospodářských výsledků Kofola za první tři čtvrtletí utržila za prodej svých výrobků a služeb v regionu střední Evropy 3,46 miliardy korun. To představuje meziroční nárůst o 15,7 procenta.

Jeden z nejvýznamnějších výrobců nealkoholických nápojů ve střední Evropě vznikl v roce 1993 privatizací sodovkárny Nealko Olomouc. Působí v Česku, na Slovensku, v Polsku a Maďarsku, exportuje však i do dalších zemí. Celkově zaměstnává více než 1 300 lidí.
,