Klaus stvrdil vyvlastnění malých akcionářů

  • 52
Prezident Václav Klaus podepsal novelu obchodního zákoníku. Tím dal definitivně šanci majoritním akcionářům na vyvlastnění menšinových podílníků. Současně s tím novela výrazně zrychlí i zápis do obchodního rejstříku. Soudy na něj budou mít nově jen pět dní.

Novela z dílny ODS začne platit od července. Díky ní může každý, kdo získá v jakékoliv akciové společnosti více než 90 procent, vykoupit zbývající podílníky, ať chtějí nebo ne, a sám navíc určí znalce k ocenění akcií.

Právníci upozorňují, že tento návrh malé akcionáře poškodí, je totiž méně průhledný, než je běžné na Západě. Sporný návrh získal nakonec i podporu koaličních poslanců.

Například ekonomický expert ČSSD Jan Mládek říká, že vyvlastnění malých akcionářů vyvede českou ekonomiku ze slepé uličky kuponové privatizace. Z ní vzešlo mnoho drobných akcionářů, kteří mohou blokovat strategické záměry těch velkých.

Založit firmu půjde do týdne
S novou pětidenní lhůtou pro zápis nepůjde nijak hnout. Pokud soud nestihne zápis v dané lhůtě vyřídit, automaticky se považuje za provedený. Podnikatel může navíc požádat o zápis do rejstříku i přes internet, přitom formuláře budou jednotné a jednoduché.

Úředníci už ani nebudou zkoumat, jestli je v dokumentech věcně všechno v pořádku, jen překontrolují vyplněné formuláře. Tato práce bude na notářích, kteří ručí za ověřené informace.

Dosud si podnikatelé stěžovali, že dopředu nevěděli, jaké dokumenty mají na soud dodat, a že vše trvá dlouho. Na zápis do rejstříku se běžně čekalo měsíc a déle. Během této doby firma fakticky nemohla podnikat. V západních zemích je vznik firmy snazší, například v Británii trvá dva dny.

Registrační pokladny od roku 2007
Prezident podepsal i zavedení registračních pokladen s fiskální pamětí od roku 2007 pro podnikatele v maloobchodě a pohostinství. ODS je ale v případě vítězství ve volbách slibuje zrušit.

,