Prezident Václav Klaus v Praze na Žofínském fóru, kde hovořil o domácí a

Prezident Václav Klaus v Praze na Žofínském fóru, kde hovořil o domácí a zahraniční politice a ekonomice, především se zaměřením na situaci v EU a eurozóně. (4. dubna 2012) | foto: Vít Šimánek, ČTK

Klaus: Evropské dotace jsou korupčním systémem

  • 725
Václav Klaus se tvrdě opřel do systému evropských dotací, které jsou podle něj jasným příkladem korupčního prostředí. "Granty či dotace jsou jen lobbistickým hledáním přístupu ke zdrojům a živnou půdou pro korupci," řekl prezident na Žofínském fóru, které mohli čtenáři serveru iDNES.cz sledovat v přímém přenosu.

"Nastartujme radikální zmenšování rolí státu," vyzval Klaus. "Systém evropských dotací je radikální systém korupce. Není lepšího příkladu objektivně korupčního prostředí, než jsou evropské dotace."

Evropskou unii Klaus obvinil i z nastartování hospodářské krize. "Dnešní finanční a ekonomická krize není selháním trhu, ale některých ekonomických subjektů pohybujících se ve státem regulovaném a tedy narušeném prostředí," prohlásil Klaus a dodal, že současná "vaječná krize" to jen potvrzuje.

Přesunutí státních pravomocí na orgány EU vede podle Klause k vytvoření faktického dvoustátí. "Vyplývá z toho nejednoznačná odpovědnost. To, co se dnes v Evropě děje, však žádný nevyhnutelný proces není. To všechno tvoříme my, lidé."

Potřebujeme silnou vládu

Dále se prezident věnoval hospodářské situaci v Česku. "Jestli naše ekonomika něco potřebuje, tak je to vymanění se z dluhové krize. Dnes už snad i parlamentní opozice ví, že naše žití na dluh je neúnosné a neodstraní ho pouhé zvýšení hospodářského růstu. Nehledě k tomu, že žádný růst není na pořadu dne," uvedl prezident.

A co by Klaus poradil českému premiérovi? "Připravme radikální plán na snížení výdajů. Bez změny sociálnímu systému to ale nepůjde, ekonomika se nesmí dusit zvyšováním daní," varuje prezident.

Primární je podle něj snižování mandatorních výdajů. U ostatních prý není kde krájet. "K tomu však potřebujeme vládu, která má nějakou sílu a nemá problémy, jako právě v těchto hodinách," rýpl si do koaliční krize Klaus.

Řecko za krizi nemůže

Klaus se ve svém projevu dotkl i krize eura. "Opakovaně protestuji, aby bylo Řecko pokládáno za viníka krize eura. Řecko evropskou měnovou unii nevymyslelo, bylo tam někým vlákáno a někým přijato." Řekové se podle Klause sice zadlužovali, ale na druhou stranu jim bylo někým za výhodných podmínek půjčováno.

"To, co se teď děje, není záchrana Řecka, je to pokus na Řecku. Řecko je obětováno, aby byla zachráněna Evropská měnová unie," podotkl prezident.