Radka Kafková

Radka Kafková | foto: MF DNES

Kdo je aktérka aféry Kafková?

  • 105
Působení Radky Kafkové, ústřední aktérky jedné z největších korupčních afér v české historii, ve službách státu vyvolávalo už v minulosti pochybnosti. Kafková, pocházející ze severní Moravy, odstartovala svou úřednickou kariéru v roce 1997 nástupem do České národní banky.

Přicházela tam jako expertka na rizikové úvěry.

Těmi se předtím zabývala ve svých  krátkých angažmá postupně v České spořitelně, České bance a Union Bance.

Časem se proto přesunula do České finanční s. r. o., dceřiné společnosti Konsolidační banky, ředchůdkyně České konsolidační agentury.  Do České finanční v rámci restrukturalizace putovaly nedobytné pohledávky malých bank. Ve firmě působila na pozici jednatelky a první náměstkyně. Právě tady se také setkala s dalším obviněným v čerstvé úplatkářské aféře, Josefem Tykvou, který tam tehdy pracoval.

Rychlý odchod
Z firmy musela rychle odejít po nástupu Jiřího Rusnoka do čela ministerstva financí v roce 2001. Prý existovaly pádné důvody.  "Objevili jsme promlčené pohledávky v hodnotě 2,5 miliardy korun. Velká část z nich se týkala severomoravských firem," říká jeden z bývalých vysoce postavených manažerů České finanční.

Jednoduše řečeno, státní úřad se tyto nedobytné dluhy nijak aktivně nepokoušel vymoci, nezažaloval je, a tak se mnohé firmy snadno zbavily svých dluhů. Osobní odpovědnost Radky Kafkové se  nikdy neprokázala.

Mezi nejlépe placené úředníky se dostala znovu v roce 2003. Tehdy ji ministr financí Bohuslav Sobotka  navrhl vládě jako vhodnou kandidátku na členku představenstva ČKA. Kafkovou tehdy doporučila i personální agentura Dr. Kaufmann & Partner, jež pro ČSSD často vybírá manažery do vysokých pozic.

V ČKA měla na starosti takzvané komplexní řešení, starala se o balíky pohledávek po velkých firmách typu Setuza, Korado nebo Zetor.

Právě  postup v obchodním případě Zetor kritizoval před měsícem Nejvyšší kontrolní úřad. Kontrola prý zjistila nestandardní postoupení pohledávek. Díky funkci v ČKA se Kafková vrátila i do České finanční. Od června 2004 je v její dozorčí radě.