Osmipatrová administrativní budova Tetris Office Building na Praze 4.

Osmipatrová administrativní budova Tetris Office Building na Praze 4. | foto: Budějovická 377 s.r.o.

Kanceláře v Praze se zaplňují, nájemné v centru stojí až 550 za metr

  • 4
Neobsazenost kanceláří v Praze se od dubna do června mírně snížila na 12,8 procenta. V metropoli je volných téměř 370 tisíc metrů čtverečních prostor. Firmy nabízející poradenství v realitách očekávají dokončení dalších více než 78 tisíc metrů čtverečních kanceláří.

Zprávu a kancelářském trhu v Praze zveřejnilo Prague Research Forum, které sdružuje přední poradenské firmy v realitách jako je CBRE, Jones Lang LaSalle nebo Cushman & Wakefield.

Ve druhém čtvrtletí se dokončil jen jeden projekt v Praze - Tetris Office Building (4 200 m²) v Praze 4. Začala však výstavba pětin nových kancelářských budov. Největší z nich je ArtGen (22 tisíc m²) v Praze 7.

Může se hodit

Hledáte v Praze nové kancelářské prostory pro vaši firmu? Vyberte si z nabídky na Reality.iDNES.cz.

Pronajímat stávající prostory (včetně prodlužování smluv) se dařilo lépe než loni, ale hůře než na začátku tohoto roku. Největší zájem mají banky, státní a veřejné instituce a společnosti ze sektoru IT. Nájem si prodloužila například Raiffeisenbank, která sídlí v budově City Tower na Praze 4, Nejvyšší kontrolní úřad v budově Tokovo na Praze 7 a další.

Výše nájmu v centru se nezměnila, zájemci zaplatí za metr čtvereční až 21 eur, tedy 550 korun měsíčně, na okraji Prahy nájemné sahá až k 14,5 eura, tedy 380 korunám.

Neobsazených kancelářských prostor bylo v Praze 369 600 metrů čtverečních. Nejvíce prázdných kanceláří je v Praze 9 (30,3 procenta), dále v Praze 7 a Praze 6. Naopak nejrušněji je v kancelářích na Praze 4 (5,9 procenta) a Praze 10.