Za kávu i cukr zaplatíme více

Za kávu i cukr zaplatíme více | foto: Profimedia.cz

Kafe s cukrem, nebo bez? Možná ani jedno, obojí v nejbližší době zdraží

  • 55
Špatná zpráva pro běžné spotřebitele i pro fajnšmekry: ceny kávy a cukru na českém trhu v nadcházejících týdnech vzrostou. Obchodníci budou zdražováním reagovat na rekordní ceny těchto komodit na světových trzích.

Světové burzy zažívají nebývalý nárůst cen cukru a kávy. Na newyorském trhu burzy ICE byli v úterý obchodníci ochotni za libru kávy (0,45 kg) zaplatit 2,34 dolaru, tedy nejvíce od poloviny roku 1997. Jenom za letošní rok cena kávy na této burze vzrostla téměř o 72 procent.

Svého maxima za posledních třicet let dosáhl i cukr. V úterý se v New Yorku jeho jedna libra (0,45 kg) obchodovala za 0,33 dolaru.

Zvýšené ceny komodit se projeví i na českých trzích. Podle hlavního ekonoma společnosti Patria Finance Davida Marka reagují ceny zboží každodenní spotřeby na tržní změny velmi citlivě.

"Očekávám, že zdražení cukru a kávy je otázkou několika týdnů. Klidně se ho můžeme dočkat ještě do Nového roku. Jediné, co může zdražení částečně oddálit, je vyprodání skladových zásob, které obchodníci pořídili ještě za staré ceny," říká Marek. Komodity jako cukr a káva jsou totiž na burzách obchodovány s několikaměsíčním předstihem.

Hlavní příčinou zdražování cukru a kávy na světových burzách je podle analytiků silná poptávka vyvolaná zvýšenými spekulacemi obchodníků. Ti se především u cukru obávají jeho nižší produkce v Brazílii a také nejistého vývozu této suroviny z Indie.

Kromě kávy a cukru hrozí také zdražení kakaa. Jeho cena sice v průběhu celého roku stagnovala. Včera však na newyorské burze vzrostla v souvislosti s nepokoji, které zmítají Pobřežím slonoviny od listopadových prezidentských voleb.