Bývalý šéf NBÚ a někdejší generální ředitel Čepra Tomáš Kadlec

Bývalý šéf NBÚ a někdejší generální ředitel Čepra Tomáš Kadlec | foto: David Neff

Kadlec s Houškou jsou na svobodě, výslechy pokračují

  • 16
Tomáš Kadlec, kterého zadržela policie v souvislosti s podezřením na přípravu podvodu, je na svobodě. Podvod měl směřovat proti společnosti Čepro. Policisté bývalého šéfa Národního bezpečnostního úřadu a státního podniku Čepro po šestihodinovém výslechu propustili.

Podle informací MF DNES nebyl podán návrh na vzetí do vazby.

Dalšího obviněného - bývalého náměstak Alexandra Houšku - policisté propustili večer. Uvedla to ČTK s odvoláním na mluvčí vrchního státního zastupitelství Irenu Válovou.

Dva jednatelé soukromé společnosti Loricus, které policie rovněž zatkla, jsou zatím dál vyslýchání. Posledním obviněným je podnikatel Radovan Křejčíř, který se od loňska zdržuje na Seychellách. Řízení proti němu je vedeno jako proti uprchlému. - více zde

Obvinění se podle policie pokusili připravit Čepro o čtyři miliardy korun. Podle mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Blanky Kosinové celá skupina uzavřela v letech 2003 a 2004 úmyslně nevýhodné smlouvy mezi Čeprem a společnosti Loricus na odběr pohonných látek.

Čepro se ve smlouvě zavázalo, že pokud neodebere slíbené množství látek, bude muset vyplatit smluvní pokutu - pět milionů dolarů (v přepočtu 110 milionů korun) za každý měsíc, kdy mělo Čepro benzin a naftu odebírat.

"Neplnění smlouvy obvinění přímo předpokládali, neboť hlavní organizátor žijící mimo republiku určil takový objem pohonných látek, aby byl systém Čepra zahlcen a firma nemohla slíbené množství odebírat. Následně by státní firma musela platit penále," popsala Kosinová.

Jméno Kadlecova náměstka Houšky se dostalo na veřejnost, když bývalý ředitel Čepra řekl, že Houška mu půjčil dva miliony korun. Vysvětloval tak, kde vzal peníze na nákup nemovitosti.

KDO JE TOMÁŠ KADLEC
Třiačtyřicetiletý inženýr pracoval od roku 1991 v BIS, postupně se stal šéfem ekonomické kontrarozvědky. V roce 1998 se stal šéfem NBÚ, odkud odešel v roce 2003. Okamžitě se stal generálním ředitelem státní společnosti Čepro. Odvolán byl v roce 2005. Vždy byl považován za člověka blízkého expremiérovi Stanislavu Grossovi.
,