Finn Kydland a Edward Prescott

Finn Kydland a Edward Prescott - Nobelovu cenu za ekonomii získali 11. října 2004 Finn Kydland z Norska (vlevo) a Američan Edward Prescott. | foto: Reuters

K Nobelově ceně vedly hospodářské cykly

  • 9
Nobelova cena za ekonomii putuje letos do Norska a Spojených států. O prestižní ocenění se podělili Nor Finn Kydland a Američan Edward Prescott. Zkoumali vývoj ekonomických cyklů a jejich vliv na hospodářskou politiku. Bádali i nad vlivem ekonomických očekávání na tvorbu měnových či fiskálních strategií.

„Laureáti rozebrali vysoce inovativním způsobem tvorbu hospodářské politiky a řídící síly ekonomických cyklů. Jejich práce nejen změnila přístup k výzkumu, ale zásadně ovlivnila praktickou tvorbu především měnové politiky,“ uvedla švédská královská akademie v tiskovém prohlášení.

Cena Švédské banky za ekonomické vědy na paměť Alfreda Nobela (jak zní oficiální název) se uděluje od roku 1969.

Letos si mezi sebe oba vědci rozdělí odměnu 10 milionů švédských korun, což v přepočtu odpovídá asi 34,5 milionu českých korun.

„Je to fantastické, je to největší pocta, které se mi jako ekonomovi mohlo dostat,“ řekl Kydland norskému serveru NRK.no. „A co je nejdůležitější, na mé práci mohou stavět další ekonomové.“

Kydland je třetím Norem oceněným za přínos světové ekonomii. Prescott naproti tomu je už pátým americkým laureátem této ceny od roku 2000.

Edward Prescott získal doktorát za ekonomii získal na Carnegie-Mellonově univerzitě v Pittsburghu v roce 1967, následně zde začal vyučovat a v roce 1975 na Carnegii získal místo stálého profesora.

Expert na politickou ekonomii Finn Kydland narodil v Norsku, doktorát už ale obhajoval ve Spojených státech, kde také posledních třicet let žije. Od zisku doktorátu v roce 1973 na Carnegie-Mellonově univerzitě v USA vyučuje.

I švédská královská akademie ocenila roli USA jako vedoucí země v ekonomickém výzkumu, zčásti i kvůli značnému objemu peněz investovaných do této oblasti.