JAWA se chce znovu prohánět po Rusku

  • 12
Motocykly JAWA se mohou brzy znovu prohánět po ruských silnicích. Týnecká společnost JAWA Moto se chystá v Rusku a dalších postsovětských zemích letos prodat 500 až tisíc motorek. Celkem firma plánuje zvednout letos výrobu na 5000 až 8000 strojů.

Loni firma vyrobila necelých 3000 motocyklů proti 8500 strojů v roce 2002.

Na propad výroby měla vliv válka v Iráku, kvůli níž se prakticky zastavil vývoz. JAWA byla vždy exportně orientovanou společností, vyvážela až 90 procent produkce. K tradičním odbytištím patřily vedle Ruska a Ukrajiny také Turecko a země střední Asie.

Trhy se nyní začínají oživovat. S náběhem nové řady by se výroba měla do pěti let zvýšit až na 20 tisíc kusů ročně.

Ve výrobním sortimentu je šestnáct základních typů motocyklu JAWA. Kvůli snížení výroby se firma loni soustředila na vývoj nové řady strojů, kterou chtěla na trh původně uvést až za dva roky.

Výsledkem je první typ řady JAWA 650 Classic, který firma začala prodávat letos na jaře. Od druhé poloviny roku řadu rozšíří JAWA 650 Bizon. Letos by se měl také dokončit vývoj JAWY 650 Styl, který chce firma dát na trh v příštím roce. Řadu by měla doplnit ještě JAWA 650 Tramp.

Firma vznikla z původní zbrojovky, známé výrobou ručních granátů a kulometů. Její majitel František Janeček se rozhodl v polovině 20. let minulého století vyrábět jednostopá motorová vozidla. Pro rychlé osvojení jejich výroby zakoupil od německé firmy Wanderer licenci na výrobu motocyklu o objemu 500 ccm.

Spojením počátečních písmen Janeček-Wanderer vznikla značka JAWA, která byla zaregistrována 9. října 1929.

JAWA Moto byla založena v roce 1997 jako firma nástupnická, která používá chráněnou značku JAWA. Zaměstnává kolem 300 lidí.