Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

Analýza: Evropa (se) štěpí. Konec jádra se odkládá

Politici v Česku rozhodují o energetické budoucnosti země a zatím to vypadá, že jádro hraje klíčovou roli. Premiér Andrej Babiš před týdnem prohlásil, že nové bloky mají být základním pilířem obnovy výrobních zdrojů elektřiny. Čtyři roky stará, ale stále platná energetická koncepce počítá s tím, že z jádra se bude v roce 2040 vyrábět zhruba polovina elektřiny. Počítá s ním u EU.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JZ

Chtít je jen jedna strana mince. Fyzika ale není politika a zákon o zachování energie nezruší ani europarlament. Čistá energie? FVE? Výroba a následná likvidace degradovaných panelů je zdroj takového znečištění, že vyhořelé palivo je proti tomu naprosto neškodné. A navíc je dál použitelné. Vítr? Akumulátory, bez kterých se takový zdroj neobejde, na tom nejsou o moc lépe. Voda? Jaká? Ta z vyschlých přehrad? Jsem zvědav, jak dlouho vydrží Německo bez jádra. Kdyby energii nedováželo, tak ani den. A jinak co? Číňan plánuje FVE na oběžné dráze. Zaostalý komunista.....

1 0
možnosti
PB

P73e17t19r 77B64l74á98h55a

4. 3. 2019 12:33

Německo dováží energii minimálně, je největší exportér elektřiny v Evropě, v roce vyvezlo 40 TWh, v roce 2019 už 12 TWh. Kam na tyto nesmysly, že Německo nemá elektřinu chodíte, právě naopak Německo jí má tolik, že neví co s ní.

posílám odkaz, kde jasně vidíte export a import v roce 2018 dle měsíců

https://www.energy-charts.de/energy.htm?source=import-export&period=monthly&year=2018

0 0
možnosti
TK

Většinu spotřeby v EU pokrývá jaderné a tepelné elektrárny. Obnovitelné zdroje je nemůžou zatím zcela nahradit, pokud by to cenově přijatelně šlo dávno by se tak dělo. Takže já sem pro jádro, je to ekologičtější a levnější. Jenom by ti naši hlupáci v parlamentu měli vyjednat to, že pokud se Němci opravdu zblázní a nebudou mít energii, tak jim ji klidně prodávat, ale za vyšší ceny než pro ČR !! Tak jak nám to dělají s jídlem, spotřebiči, službami apod. [>-]

2 0
možnosti
PB

P52e37t24r 81B55l64á21h40a

4. 3. 2019 9:34

doporučuji přečíst rozhovor s hlavním ekonomem ČEZ viz článek níže a jedna citace z něho.

Co se týče toho, jaký zdroj je ekonomicky nejvýhodnější, tak za posledních 10 let došlo k úplně neuvěřitelnému technickému pokroku. Fotovoltaika byla absolutně nejdražší z toho, co jsme v roce 2008 mohli mít. A dneska je nejlevnější zdroj právě fotovoltaika.

Ve státech jako Italie, Španělsko už se díky poklesu ceny FVE (za 10 let - 80% ceny) staví několik let bez dotací a v Německu bude první FVE bez dotací postavena letos, doba se mění

https://www.patria.cz/rozhovor/4053530/hlavni-ekonom-cez-pavel-rezabek-energii-bude-nekdy-drazsi-usetrit-nez-vyrobit.html

0 0
možnosti

Prodlužování staveb je důsledek způsobu stavby elektráren. Samozřejmě, že když ji staví soukromá firma, tak náklady podstřelí, aby zakázku získala a během stavby s odkazem na změny předpisů velmi ochotně navyšuje rozpočet a posunuje termín dokončení, protože ví, že ji nikdo z rozestavěné elektrárny nevyhodí.

0 0
možnosti
PA

Tady toto myšlení zavřeme jaderné i tepelné elektrárny a pojedeme 100% na OZE mi přijde úplně zcestné. Takový přístup je teoreticky možný u přímořských států, kde pořádně fouká, jinak ne, navíc je to podmíněno hodně kvalitní přenosovou soustavou. V našich podmínkách nemůžeme nikdy mít tolik efektivně postavených OZE, abychom vyprodukovali dost elektřiny pro naši spotřebu. Zavřít tepelné elektrárny je správný krok, musí se kvůli nim drancovat krajina kvůli uhlí, produkují emise. Logicky jediná možnost při současných technologiích (absence jaderné fúze) je stavba dalších jaderných bloků - jednak aby se nahradily ty dosluhující a jednak aby nahradily výkon těch končících tepelných zdrojů. Podíl jádra na energetickém mixu by tedy logicky měl jít nahoru. Stát by se neměl bát dát garance, po elektřině bude v budoucnu ještě větší poptávka než dnes, proč? Protože elektroauta...

3 0
možnosti
ZK

Trochu mě děsí představa, že se pustíme do stavby dalších bloků jaderné elektrárny za stovky miliard, když už nedokážeme ani pořádně opravit pár kilometrů dálnice.

2 4
možnosti
MK

M69i66l28a32n 78K66o65i35š

3. 3. 2019 19:18

Tohle ještě umíme. Když zvládáme kompletní modernizaci stávajících bloků, zvládneme i postavit blok zcela nový. Na stavbu silnice můžete pustit kde koho, tady v podstatě žádné normy neplatí. Ale u JE jsou přísné normy a ty se dodržet musí....

5 0
možnosti
MS

M62a40r40c53e43l 38S63u50p

3. 3. 2019 18:02

Nu což ! Budeme asi v budoucnu u nás v EU ťukat objednávky číňanům na svých velmi úsporných noteboocích a oni nám to všechno přivezou. Tady se zdraží elektřina natolik (a zřejmě ji ani nebude dostatek), že ekonomicky padnou poslední zbytky výroby a určitě budou mít problém i energeticky náročnější montovny. Budeme se ale hřát především pocitem jak jsme u nás s tím špatným CO2 zatočili a jak díky tomu "vyhrajeme" nad klimatickou změnou.

4 0
možnosti
RM

"Vztah Unie k jádru je přitom vcelku ambivalentní. Rozhodnutí, zda zahrne atomovou energii do svého energetického mixu, je na každém členském státu."

No, tady bych dodal velké "ZATÍM". Pochybuji, že by organizace, která chce kecat i do výkonu vysavačů a určuje čím svítit, dlouho odolala pokušení neregulovat zrovna jadernou energetiku.

Tahle současná ambivalence je zatím dána prostě jenom tím, že na to má Německo a Francie jiný názor. V okamžiku, kdy Francie ustoupí (a v článku naznačují, že už ustupuje, chce snížit z 72% na 50% a jen rozhoduje dokdy) tak to začnou rvát pod tlakem do všech zbylých států EU.

Takže já osobně očekávám, že nepoužívání jádra bude za pár let součástí "evropských hodnot", "udržitelného rozvoje" a "zodpovědné ekologické politiky". No a vzhledem k tomu, že je známo, že Německo se v zásadních věcech rozhoduje vždy chybně, tak jsem pro další rozvoj jádra u nás.

3 2
možnosti
EN

E74m18i43l 89N95o58v16á21k

3. 3. 2019 16:43

Francie se rozhodla snížit podíl elektřiny z JE na 50% do roku 2025 už za prezidenta Hollanda. Teď chce naopak Francie tento termín posunout až na rok 2035. V podstatě to odpovídá tomu, jak bude odstavovat své nejstarší reaktory z provozu.

Německo záměr opustit jadernou energetiku vyhlásilo už v roce 2011.

4 0
možnosti
BV

Zde zajímavý odkaz na článek jak je (ne)možné mít jen OZE typu vítr a solár, nebo v nich mít většinu výkonu:

https://oenergetice.cz/nazory/obnovitelne-zdroje-spolehlivost/#comments

1 0
možnosti
MV

Současné jaderné elektrárny jsou asi to nejhorší, co lidstvo v energetice vytvořilo. Přesto stále není jasné, jestli se bez nich obejdeme nebo ne. Já osobně bych si spíš tipl, že dostavba Dukovan bude ekonomická katastrofa.

1 9
možnosti
Foto

Máte jiný návrh jakým zdrojem nahradit jaderné elektrárny (podobný výkon bez ohledu na počasí a jiné přírodní vlivy)?

0 0
možnosti
DP

D26a54v29i13d 88P52e67t87r

3. 3. 2019 15:39

Z uhlí je CO2, z plynů CO2+voda;

Jedině jádro zatím nemá vliv na na životní prostředí a zároveň dostatek paliva.

Snad se ještě dočkám i fuze na komerční úrovni (už to trvá moc dlouhou a ITER má pořádně začít s fůzi až někdy kolem 2036 a to je jen pokusný reaktor).

4 0
možnosti
LK

Tak ono fůze je už de facto vymyšlená a ví se jak to udělat, ale problém je v materiálech - jsou tam natolik vysoké teploty, že momentálně není dostupný materiál, který by je vydržel.

0 3
možnosti
  • Nejčtenější

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

25. dubna 2024  11:25

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu....

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

Místo dvou lvů jen jeden. Minerálka Magnesia po jedenácti letech mění logo

26. dubna 2024

Značka minerální vody Magnesia patřící do portfolia nápojářského gigantu Mattoni 1873 po jedenácti...

Německá atomová kauza pokračuje. Opozice hledá viníky za odklon země od jádra

26. dubna 2024

Německem v posledních dnech hýbe kauza zveřejněných dokumentů německého měsíčníku Cicero týkající...

České dráhy hledají nové sídlo. Musí být v docházkové vzdálenosti od vlaku

26. dubna 2024  15:26

Po tříleté pauze se České dráhy pokoušejí najít nové sídlo a vystěhovat se z ministerského podnájmu...

Akcie autopůjčovny Hertz rekordně klesly. Může za to i rozlučka s teslami

26. dubna 2024  13:38

Společnost Hertz Global Holdings, která po celém světě provozuje síť autopůjčoven, vykázala téměř...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!