Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dohled nad skupinovým investováním posiluje, firmy musí získat licenci ČNB

  20:00
Česko posiluje dohled nad skupinovým investováním, tzv. investičním crowdfundingem. Při něm zakladatelé projektů získávají peníze od drobných investorů a ti na oplátku očekávají zhodnocení v podobě úroku. Nově musí poskytovatelé takovýchto investic získat licenci, která je k nabízení takových služeb opravňuje. Projít licenčním řízením zatím zvládly tři společnosti. I po udělení licence ale nemají vyhráno. Připravit se musí například na pravidelné kontroly.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto:  Tomáš Krist, MAFRA

Firmy, které chtějí poskytovat služby crowdfundingu, musí mít nově na základě nařízení Evropského parlamentu a Rady příslušnou licenci od České národní banky. „Investiční crowdfunding je způsob skupinového investování. V obecné rovině to funguje tak, že skupina lidí v roli investorů přispívá částku na společný projekt, který tím pomáhá financovat,“ vysvětluje šéf společnosti Roier David Bystrzycki.

Podle zákona pak jde o skupinové financování, které spočívá v párování zájmů investorů a vlastníků projektů prostřednictvím platformy skupinového financování.

Licence není potřeba, když činnost firem nezahrnuje:

      • umožnění poskytování úvěrů
      • umisťování převoditelných (investičních) cenných papírů a nástrojů přijatých pro účely
      • skupinové financování vydané vlastníky projektů bez pevného závazku a přijímání a předávání pokynů klientů týkajících se těchto cenných papírů a nástrojů

Do 10. listopadu běželo jakési přechodné období, v němž mohly crowdfundingové společnosti tyto služby poskytovat i bez licence, pokud je poskytovaly v souladu s vnitrostátními předpisy. Od 10. listopadu je ale licence nezbytná.

Pro platformy, které mají zájem poskytovat své služby i po tomto datu, to znamená nutnost získání licence od České národní banky. „Musí splnit rozsáhlé požadavky na vnitřní procesy, pravidla jednání s investory, kapitálové požadavky a další opatření, která zvýší ochranu investorů do crowdfundingových projektů,“ říká Martin Hobza z advokátní kanceláře Hobza legal.

Každá firma musí projít tzv. licenčním řízením, ve kterém musí splnit řadu striktních požadavků, přičemž Česká národní banka vše detailně prověřuje. A protože zmíněné nařízení má pomoci k větší ochraně klientů před nekalými praktikami, směřuje většina požadavků k zajištění stability platformy a řádného jednání s investory. „Nová regulace přináší například požadavek na minimální kapitál platformy, stanoví rozsáhlé informační povinnosti vůči investorům, nebo předepisuje testování znalostí a zkušeností investorů,“ dodává Martin Hobza.

S tím také nově počítá jedna z firem, která jako jedna ze tří licenci získala. „Investor musí na začátku projít registrací a komplexním investorským dotazníkem podle metodiky ČNB, která je odvozena od legislativy EU. Na základě dotazníku se pak posoudí jeho zkušenosti s investováním, zjistí investiční preference a vyhodnotí rizikový profil, aby mu pak platforma dokázala nabídnout vhodné a bezpečné investiční příležitosti,“ říká Bystrzycki.

A ačkoli pro investora se toho v procesu investování moc nemění, uvnitř aplikace řada změn proběhla. „Přecházíme z investičního modelu participací na model čistého crowdfundingu, který napřímo propojuje investory a financované firmy a projekty,“ dodává Bystrzycki.

Jak funguje investiční crowdfunding

    • Zakladatel projektu na crowdfundingové platformě zveřejní informace o svém projektu (například investice do startupu s úrokem 10 procent ročně).
    • Drobný investor do tohoto startupu přes platformu zainvestuje peníze (někdy stačí třeba 1 000 Kč, jindy je potřeba o něco víc, záleží na podmínkách konkrétní investice).
    • Až do termínu splatnosti investor pravidelně inkasuje 10procentní úrok z investované částky.
    • Po konci splatnosti investor dostane celou investovanou částku zpátky.

      Zdroj: Investown

Samotným získáním licence ale platformám povinnosti nekončí. Nadále totiž budou průběžně podléhat dohledu ČNB jako jiní poskytovatelé finančních služeb. A v budoucnu je čekají také pravidelné kontrolní návštěvy ze strany ČNB. O náročnosti licenčního řízení svědčí fakt, že dosud licenci v Česku získaly pouhé tři platformy. Kromě Roieru ji ČNB udělila také firmám Investown a Fingood.

Kromě toho, že po získání licence mohou crowdfundingové společnosti nadále poskytovat své služby, má pro ně licence i další výhody. „Licencovaným platformám se otevírá cesta k expanzi do dalších států EU. Dále mohou díky licenci těžit z reputace plně regulovaného finančního subjektu, což může být výhodou jak pro prezentaci vůči investorům, tak pro jednání s financovanými podniky,“ dodává Martin Hobza.

Pokud by společnost naopak licenci nezískala, nesmí od 10. listopadu nadále provozovat svou činnost, a to až do získání licence. „Poskytovatelé služeb skupinového financování bez daného povolení nemohou po 10. listopadu 2023 na své platformě zveřejňovat žádné nové nabídky skupinového financování, ukončeny budou muset být také stávající nabídky. Umožněna jim bude pouze správa stávajících smluv (včetně shromažďování a převodu pohledávek, poskytování služeb úschovy aktiv nebo zpracování úkonů související s výkonem práv ve společnostech) týkající se již ukončených nabídek a prováděná v souladu s vnitrostátními právními předpisy,“ uvádí Česká národní banka ve svém dokumentu Časté dotazy k nařízení o crowdfundingu.

V opačném případě by šlo o neoprávněný výkon činnosti, za který hrozí postih podle zákona o podnikání na kapitálovém trhu.

Šéf Úřadu práce: Umělá inteligence vše mění. Za mě už AI píše dopisy ministrům

  • Nejčtenější

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

25. dubna 2024  11:25

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu....

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

Sonny Angel: Ďábelská moc andělské panenky, která plete hlavu generaci Z

28. dubna 2024

Premium Všichni uživatelé TikToku už pravděpodobně znají panenku Sonny Angel. Asi osm centimetrů vysoká...

Boom prodejů kol opadl. Prodejci mají plné sklady, zákazníci čekají na slevy

28. dubna 2024

Trh s jízdními koly a cyklovybavením se v Česku propadl o třetinu. Může za to ochlazení covidového...

Kapacita úložišť elektřiny se zvýšila, vznikají však pomalu, varuje agentura

27. dubna 2024

V loňském roce se celosvětově podařilo zdvojnásobit počet baterií sloužících k ukládání elektrické...

Dokonalost japonských knedlíčků kontroluje umělá inteligence. Pomáhá i jinde

27. dubna 2024

V zemi posedlé dokonalostí si žádný výrobce knedlíčků nemůže dovolit prodávat nehezké kusy. Na...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...