Budova České národní banky v Praze

Budova České národní banky v Praze | foto: Profimedia.cz

ČNB nakoupila při intervencích devizy za zhruba 200 miliard korun

  • 374
Česká národní banka při intervencích do 20. listopadu koupila devizy asi za 200 miliard korun ve snaze udržet kurz koruny na 27 korun za euro. Guvernér banky Miroslav Singer řekl, že aktivita ČNB na trhu už není vždy nezbytná.

"Náš dlouhodobý závazek je držet kurz poblíž hladiny 27 CZK/EUR a toho jsme dosáhli poměrně záhy po zveřejnění rozhodnutí bankovní rady. Intervenční nákupy cizí měny a prodej korun s cílem oslabit kurz byly koncentrovány do prvních dnů od rozhodnutí," uvedl guvernér ČNB Miroslav Singer.

"Už po prvním víkendu bylo zřejmé, že trh našemu rozhodnutí věří a naše aktivní přítomnost na trhu není vždy nezbytná," dodal.

Bankovní rada ČNB o devizových intervencích rozhodla 7. listopadu. Stalo se tak po 11 letech od posledních devizových intervencí v roce 2002. Banka chce udržet hladinu 27 korun za euro dlouhodobě ve snaze předejít riziku škodlivé deflace a udržení cenové stability.

"ČNB je rozhodnuta intervenovat v takovém objemu a tak dlouho, jak bude potřeba k dosažení požadované hodnoty měnového kurzu a tím hladkému plnění inflačního plnění v budoucnosti," podotkl Singer. Centrální banka není limitována výší devizových rezerv ve směru intervencí. 

Z účetního pohledu intervence vedou ke zvýšení devizových aktiv centrální banky a úměrnému zvýšení jejích korunových závazků vůči bankám. Eura, která ČNB zakoupila, investuje do cenných papírů, zejména dluhopisů států jako jsou USA, Německo, Švédsko, Kanada a Austrálie.

Centrální banka vidí hlavní přínos intervencí v udržení a tvorbě nových pracovních míst a zabránění ztrátám u hrubého domácího produktu, které by byly větší v případě deflace. Krok kritizovala řada ekonomů, podnikatelů, prezident Miloš Zeman i jeho předchůdce Václav Klaus. Naopak jej podpořil premiér v demisi Jiří Rusnok.

,