Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

Inflace v Zimbabwe mění ceny, než dojdete ke kase

Inflace v řádu tisíců procent - pro většinu lidí je těžké něco takového si představit. Lidé v jihoafrickém Zimbabwe si to představovat nemusejí, ti s tím žijí. Jak se v praxi projevuje inflace ve výši 1600 procent? Tak, že se během roku ceny zvednou sedmnáctinásobně.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Nemo

1. 8. 2007 10:42
pricina?

Jak koukam na prispevky tak mi to neda. Predne nesouhlasim, ze by cernosi byli proti bilym mene inteligentni. Problem v africe je podobnu tomu v Rusku, Cine, Indii. Proste preskakovani vyvojovych etap. Oni preskocilili stredovek. Navic se tam staty neutvareli prirozene na narodnim principu jako v Evrope, ale byly nalajnovany podle kolonii. A multinarodni staty maji vsude problemy. Hlavni problem je nedostatek a nedostupnost vzdelani a tim padem informaci. Zapadni svet dela chybu ze do techto zemi dodava humanitarku a hlavne zbrane. Tim v podstate konzervuje stav a neumoznuje prirozeny rozvoj. Pro tyto staty se mi zda nejlepsi model diktatury typu Cina nebo Putinovo Rusko, nez se dostane na uroven, kdy "demokracie" neni skodliva.

0 0
možnosti

hodny clovek

26. 2. 2007 8:44
Nejvetsim nestestim

pro Afriku byl vynalez penicilinu.

0 0
možnosti

Old_Good_Zwerg

23. 2. 2007 16:26
to antimultikulturalista

Nějaké takové závislosti o kterých hovoříte, opravdu statisticky existují. viz třeba zde:

http://en.wikipedia.org/wiki/Race_and_IQ

I když pochopitelně z nich nic nevyplývá o žádném daném konkrétním jedinci, který může být silně nad či pod - průměrně inteligentní vůči své statistické skupině.

Další věc je, že tím jak se jednotlivé rasy a etnika neustále mezi sebou mísí, tak jsou tyto závislosti stále méně i statisticky postřehnutelné.

0 0
možnosti

antimultikulturalista

23. 2. 2007 18:07
Re: to antimultikulturalista

Faktem je, že neznám žádného černého vědce nebo matematika či podobně, který by byl nějakým způsobem známý, který neco vymyslel, taktéž neznám žádného černého spisovatele. Dále také neznám nějakého fyzika, chemika nebo podobnou profesi, v čem by černoch získal Nobelovku. Nemluvím o Nobelovce za mír. Takže z černocha asi Einstein nebude. S tím mísením. Ve vyspělých státech je stále ještě vetšinové čisté bílé obyvatelstvo.

0 0
možnosti

Majkyho_pupik

23. 2. 2007 16:21
to anti neco..

takze tobe vadi jen cernosi?vsechny  jine kultury uznavas?od Inku az po Risi stredu..oni ti opichali holku nebo ses jen hloupy nacek co si vylejva svoje mindraky na jine rase?jak tady bylo jiz nescetnekrat napsano a nejen ode me. Kazda kultura uznava jine hodnoty, zije v jinych klimatickych podminkach, ma jine historicke pozadi a sve lepsi i horsi casy. Africke staty v nejblizsich desitkach let super bohate nebudou, protoze nastesti ziji trochu jinym zpusobem nez my, z naseho pohledu muze byt jejich kmenove usporadani, zivocisna povaha spojena s naprosto minimalni schopnosti dohody se vsemi kdo nepatri mezi "jejich" lidi/tedy naprosto nezbytna vec pro vedeni prosperujiciho statu / ponekud zvlastni, ale jakokoliv ji spojovat s inteligenci danych narodu poukazuje spis na urcite "nedostatky" lidi, kteri toto tvrdi..

0 0
možnosti

antimultikulturalista

23. 2. 2007 18:01
Re: to anti neco..

Kde sem napsal, že mi vadí? Pouze říkám a konstatuji, proč je na tom Afrika tak jak je. Je to jiný pohled na věc, než věčné omlouvání nevzdělaností atd. Prostě říkám, že základ je v inteligenci. A už sem to vysvetloval níže proč..

0 0
možnosti

Old_Good_Zwerg

23. 2. 2007 14:16
Nechápu proč vláda nevyhlásí měnovou reformu a nestáhne

peněžní objem na zlokem současného objemu peněz obíhajících v ekonomice. Tím by se přece inflace stabilizovala na nízkých hodnotách.

Jinak, v Zimbabwe udělali docela poučný poznatek - stejný jako udělalo už mnoho států dávno před nimi. - Socialističtí vůdci tvrdí - odstraňme bohaté, protože oni jsou příčinou chudoby chudých! To bohatí vykořisťují chudé! Masy chudých tedy své socialistické vůdce poslechou - bohaté vyženou či vyvraždí, jejich majetky zaberou..... a výsledek?..... bohatí už neexistují a chudí jsou ještě chudší! :-)

0 0
možnosti

Romney

22. 2. 2007 23:44
Mazání nul

Jenom bych pro informaci rád dodal, že v Zimbabwe vloni v srpnu smazali už tři nuly, takže dnešních tisíc dolarů je vlastně původní jeden milion. Tolik stojí bochník chleba, ovšem ani ten není k sehnání za tuto cenu. Pekaři požadují cenu 1600 Z$ aby byla výroba ekonomická. Protože chléb podléhá cenové regulaci na 850 Z$, chléb se nevyrábí a není k sehnání. Při 1600% inflaci se ceny každým měsícem zdvojnásobí. Gideon Gono (guvernér Rez. banky Zimbabwe) hodlá od března na několik měsíců zmrazit ceny a platy, to samozřejmě jenom podpoří kvetoucí černý trh, který je snad už jediným fungujícím trhem v zemi. Palivo a cizí měna je k sehnání pouze tam. A malé ohlédnutí zpět, víte že v 70. letech za jeden rhodéský dolar se platilo 1,70 amerického? Pravda, trh s cizí měnou kvůli těžkým sankcím nebyl zcela fungující, na neoficiálním trhu se platilo 20-30% premium. Ale přesto to byla velmi hodnotná měna země s rozvinutou ekonomikou a hlavně vyspělým sofistikovaným zemědělským sektorem.

0 0
možnosti

antimultikulturalista

22. 2. 2007 18:09
zajímavost

Ještě se vrátím k předchozímu příspěvku. J e to v této společnosti tabu o tomto tematu mluvit, proto je možné, že budu smazán. Ale ještě jeden zajímavý odkaz, aby se neřeklo, že vše je jenom o přístupu ke vzdělání.  http://cz.altermedia.info/ze-zahranici/bili-studenti-maji-v-usa-nejlepsi-vysledky_2052.html Prostě pochopte jednu věc: ROVNÍ SI NEJSME! Jen v právech a povinnostech.

0 0
možnosti

Maho Yakoticz

22. 2. 2007 22:31
Re: zajímavost

Takže podle tebe měl Hitler o nordické nadrase pravdu ?

0 0
možnosti

danny44

22. 2. 2007 17:55
A kasy tam maj....

a eště mi řekněte že řízený počítačem se čtečkou čárovýho kódu ....  8-o ;-D 8-o

0 0
možnosti

antimultikulturalista

22. 2. 2007 17:54
jádro problému

Lidi kdy si konečně uvědomíte, že jádro pudla je v inteligenci. Průměrné iq subsaharského černocha je 70, průmerné iq belocha je 100. Podívejte se do historie, které rase vděčíme za téměř veškerý technický pokrok?Kdyby tu nebyla bílá rasa, tak by černoši žili v době kamenné. Chybou bylo, že vůbec tu Afriku kolonizovali, pak by s nima nebyla starost. Podívejte se na mapu světa...to je jedinečný důkaz. Státy, kde je u moci bílé obyvatelstvo, jsou bohaté, zatímco státy, kde je u moci černé obyvatelstvo, jsou chudé. A platí to bez vyjímky. Chci vidět co mi na to zdejší humanisté řeknou.  Říkám zde pouze fakta. není to rsismus, jen konstatování faktu. Znáte někdo nákého černého vědce? Ano nepochybuji, že černoši mají lepší cit pro hudbu a lépe běhají. Toto se může prezentovat, ale hodnota iq ne? Zajímavé. Doporučuji k přečtení tuto stránku   http://www.bh.pozorovatel.sk/index.html 

.

0 0
možnosti

sazkar(tecka)net

22. 2. 2007 17:59
Re: jádro problému

sem netusil ze v makedonii vladnou cernosi 8-o

0 0
možnosti

jouda

22. 2. 2007 17:42
1600% za rok neni zadna hruza

a navic ekonomicka krize s inflaci az tak moc nesouvisi - spousta ekonomik je v krizi bez inflace a spousta s vysokou inflaci slape vyborne Rv

0 0
možnosti

Mirco1

22. 2. 2007 18:51
Re: 1600% za rok neni zadna hruza

Hyperinflace této úrovně byla v historické době několikrát (např Německo 1923 nebo Maďarsko 1944) a ani jednou se nejednalo jen o osamocený problém, kdy "ekonomika šlapala výborně" :D

A najděte si něco o zemědělské produkci Zimbabwe na konci 80. let a dnes - řekl bych, že tam to opravdu není jen záležitost inflace ;)

0 0
možnosti
  • Nejčtenější

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

25. dubna 2024  11:25

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu....

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

Vývoz českého nábytku klesá, na vině je Německo. Výrobci hledají nové trhy

27. dubna 2024

Export českého nábytku do zahraničí se v loni propadl. V porovnání s předchozím rokem se hodnota...

Na D1 přibudou další zákazy předjíždění kamionů. Chceme plynulý provoz, říká ŘSD

27. dubna 2024  12:27

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájilo u Velkého Meziříčí druhou etapu rozmísťování značek...

Draží se jedinečná sbírka mincí ze Skandinávie. Dědicové na ni čekali sto let

27. dubna 2024

Potomci dánského máslového magnáta čekali přesně sto let, než se mohli přihlásit o své dědictví v...

V Česku elektromobily netáhnou. Prodejům vládnou spalovací motory, říká průzkum

27. dubna 2024

Ekologické hledisko většina Čechů při nákupu auta nebo volby dopravního prostředku příliš neřeší....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!