Cenu spotřebního koše zvedly hlavně tabákové výrobky.

Cenu spotřebního koše zvedly hlavně tabákové výrobky. | foto: Profimedia.cz

Inflace v únoru mírně stoupla

Ceny vzrostly v druhém letošním měsíci proti lednu o 0,3 procenta. Cenová hladina se zvedla proto, že zdražil alkoholické nápoje, tabák, bydlení, rekreace a kultura. Spotřební koš meziročně zdražil o jedno a půl procenta.

Cenovou hladinu zvedly podle dat z ČSÚ nejvíce tabákové výrobky. Ceny u nich stouply o 3,3 procenta. Se zpožděním se do nich promítlo zvýšení spotřební daně v dubnu 2006. Spotřební koš kvůli ním zdražil o třetinu.

Za bydlení platili lidé více proto, že stouply ceny tepla, teplé vody a tuhých paliv shodně o jedno procento. Cenovou hladinu zvedl také růst cen dovolených s komplexními službami o čtyři procenta.

Opačný vliv měl na vývoj spotřebitelských cen již šestý měsíc trvající pokles cen pohonných hmot o 2,6 procenta.

"Vývoj spotřebitelských cen byl v souladu s očekáváním. Ze růstem cen stojí především vzestup regulovaných cen, poptávková inflace zrychlila meziročně pouze asi o desetinu procenta," řekl analytik Komerční banky Jan Vejmělek.

Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny o 1,5 procenta, tedy 0,2 procentního bodu více než v lednu 2007.

"Číslo by nemělo probudit ani holubice ani jestřáby v bankovní radě," komentuje vliv růstu cenové hladiny na měnovou politiku centrální banky analytik České spořitelny David Navrátil.

Úrokové sazby by podle něj měly stoupnout o čtvrtinu procenta v až v červenci a inflace za celá letošní rok by se měla přiblížit třem procentům.

Meziroční přírůstek cen 27 členských zemí EU byl podle předběžných údajů Eurostatu v lednu 2,1 procenta. Nejvíce vzrostly ceny v Maďarsku a Lotyšsku, nejméně v Holandsku.

Na Slovensku zpomalil růst spotřebitelských cen v lednu na 2,2 procenta (v prosinci činil 3,7 procenta). V Německu vzrostla cenová hladina o 1,8 procenta.

,