Inflace jen těsně nevytvořila rekord

  • 13
Inflace se v Česku drží kolem rekordně nízkých hodnot. Absolutní rekord v říjnu oproti očekáváním ekonomů nepadl, inflace se totiž zastavila na úrovni letošního července a srpna: oproti loňsku dosáhl růst cen 0,6 procenta. V porovnání se zářím ceny dokonce o tři desetiny procenta klesly.

"Inflace se stala prakticky neexistujícím jevem," komentoval čerstvé údaje Pavel Sobíšek z HVB Bank. "Do konce roku se meziroční inflace může udržet pod jedním procentem a v lednu nebo únoru by dokonce mohla klesnout na čistou nulu díky cenám energií, které se na rozdíl od letošního lednu už nebudou zvedat," dodal.

Na snížení cen se podílel především pokles regulovaných cen. Zemní plyn zlevnil o 7,3 procenta, letos už podruhé. Pokles cenové hladiny telekomunikačních služeb o dvě procenta způsobil přechod části meziměstských telefonních hovorů na místní po zářijovém přečíslování.

Na nízkou meziroční míru inflace podle ČSÚ dále působí především snižování cen potravin a nealkoholických nápojů (pokles o 4,9 %) a dopravy. Statistici to přičítají především trvale nízkým cenám zemědělských výrobců a zpevňování kurzu koruny.

"Slabost globální ekonomiky, silná koruna a boj o tuzemského zákazníka se podepsaly na velmi nízké spotřebitelské inflaci. Čistá inflace, která nezahrnuje změny regulovaných cen, je dokonce nulová," říká analytik Raiffeisenbank Ivo Nejdl.

Zdražení se dotklo například novin a časopisů. Vzrostly ceny v oblasti vzdělávání, hlavně kvůli zvýšení školného na vysokých školách při překročení standardní délky studia. Zdražilo rovněž ubytování na vysokoškolských kolejích a stravování v menzách.

ANALÝZU ATLANTIK FT ČTĚTE ZDE

V názorech na to, jak bude na nízkou inflaci reagovat ČNB, se analytici různí. Zaznívají i hlasy, že by úrokové sazby mohly ještě klesnout, většina to však nepředpokládá.

"Podle našeho odhadu inflace míří k hodnotě jednoho procenta na konci letošního roku, což je mimochodem hodnota, kterou uvádí ve Zprávě o inflaci také ČNB. To můžeme interpretovat, tak, že ČNB nebyla dnešním číslem překvapena a neměly by se tedy oživovat spekulace na další snížení úrokových sazeb," tvrdí například David Marek z Patria Finance.