(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

IKEA už nechce být plastová. Skončí s brčky, sáčky i talířky

  • 58
Nábytkářský gigant IKEA chce do roku 2020 ukončit prodej plastového zboží na jedno použití. Firma ve čtvrtek oznámila, že opatření bude platit v jejích obchodech na celém světě. V budoucnu řetězec plánuje vyrábět jen takové produkty, které bude možné opravit, znovu prodat nebo recyklovat.

Švédský řetězec navázal na nedávné rozhodnutí Evropské komise, která ve snaze lépe chránit životní prostředí a omezit znečištění oceánů navrhla zákaz jednorázových plastových brček, nádobí, balonků i některých dalších plastových výrobků na jedno použití.

IKEA tak vyřadí nebo nahradí jinou alternativou plastová brčka, talíře, šálky, mrazící tašky, sáčky na odpadky i papírové talířky a šálky, které jsou pokryty plastovým povlakem. 

Plastová planeta. Částečky umělé hmoty už jsou v medu, pivu i pitné vodě

Do roku 2025 chce švédský nábytkář vytvářet všechny své výrobky tak, aby v nich byly použity jen obnovitelné a recyklovatelné materiály. Rovněž hodlá zvýšit počet bezmasých jídel a snacků ve svých restauracích.

„Ještě nemáme odpovědi na všechny otázky, ale společně s našimi dodavateli hledáme řešení, které bude dobré jak pro naše zákazníky, tak pro planetu,“ uvedla mluvčí společnosti. 

IKEA, která má po celém světě více než 360 obchodů, chce podle britského deníku The Guardian  k větší udržitelnosti přispět také tím, že nabídne výrobky, jako je například tryska, která by mohla ušetřit více než 90 procent použité vody, či solární panely na 29 trzích. 

„Díky naší velikosti a dosahu máme příležitost inspirovat ostatní a zlepšit život více než jedné miliardy lidí,“ řekl výkonný ředitel příbuzné skupiny Inter IKEA Torbjörn Lööf. Podle něj bude změna možná pouze tehdy, pokud budou spolupracovat s ostatními a podporovat podnikání.

,