Vizualizace nového letounu Airbus A350

Vizualizace nového letounu Airbus A350 | foto: Airbus.com

Hydraulika z Jihlavanu zamíří do airbusů i bojových eurofighterů

  • 13
Strojírenský podnik Jihlavan získal zakázku na dodávky hydraulických přístrojů pro španělskou firmu CESA. Jihlavská firma jejím prostřednictvím dodá díly do letounu Airbus A350 a do nového vojenského dopravního letadla Airbus A400M. Hydraulické pohony a ventily z Jihlavanu získají i armádní stroj CASA C295 nebo bojový letoun Eurofighter.

Kontrakt by měl během následujících deseti let přinést Jihlavanu objednávky za šest set až sedm set milionů korun a a nové pracovní příležitosti. Nová místa by měla přibývat od příštího roku. "Lze předpokládat, že půjde řádově o víc než tři desítky," řekl generální ředitel Jihlavanu Milan Daněk. V současnosti pracuje v Jihlavanu kolem 180 lidí.

Vyjednávání podmínek obchodní spolupráce trvalo přes dva roky. Jihlavanu k ní otevřela cestu modernizace závodu, která do loňska stála kolem 150 milionů korun.

Roční objem zakázek od španělské firmy by podle Daňka měl narůstat. Proti letošním asi deseti milionům by příští rok mohl být i čtyřnásobný. V dalších letech by se podle nynějších předpokladů mohly roční zakázky pohybovat mezi 50 až 70 miliony.

Dodávky pro letectví teď představují skoro sedmdesát procent ročních tržeb Jihlavanu, loni firma utržila celkem 165 milionů korun. Výrobu doplňují například dodávky hydrauliky pro traktory a dílů do zdravotnictví.

Jihlavan ovšem není jedinou českou firmou, která dodává díly pro Airbus. Další je například brněnská společnost Frentech Aerospace, jejíž zakladatel Pavel Sobotka se stal letos Jihomoravským podnikatelem roku.

,