Hutníci začínají přemýšlet o stávce

  • 11
Hutním odborářům se nelíbí dosavadní průběh jednání o zvýšení mezd pro příští rok. Zaměstnanci osmi severomoravských hutních firem tak už pohrozili tím, že by mohli uspořádat protestní akce. Odboráři tvrdí, že se v dosavadním průběhu kolektivního vyjednávání zapomíná především na dělnické profese.

"Předložený návrh umožňuje zvýšení mezd pouze managementu, vedoucím pracovníkům, nikoli převážné většině ostatních zaměstnanců, zejména v dělnických profesích," uvádí se v prohlášení odborářů Nové huti, Třineckých železáren, Vítkovic, Válcoven plechu Frýdek-Místek, Vítkovic Steel, Železáren a drátoven Bohumín, Vysokých pecí Ostrava a Hutních montáží.

O mzdách vyjednávají Odborový svaz KOVO a Odvětvový svaz hutnictví železa. Zástupci hutnického svazu navrhují pro příští rok u dělnických profesí nepatrné zvýšení nominálních mezd a odboráři hutí nešli na jednání o výši mezd s žádným konkrétním požadavkem.

Návrh zaměstnavatelů podle odborářů nerespektuje dohody o růstu mezd v ocelářství z minulých let. Zástupci zaměstnavatelů se údajně zavázali postupně upravovat tarifní mzdy s ohledem na avizovaný vstup České republiky do Evropské unie. Ten měl zajistit postupné srovnání výdělků tuzemských ocelářů s úrovní mezd ocelářů v zemích unie.

Mzdy v severomoravských hutních firmách jsou značně rozdílné. Zatímco v Nové huti dosáhla loňská průměrná mzda 19 400 korun, v Třineckých železárnách to bylo 18 824 korun. Ve Válcovnách plechu se v průměru bere 14 790 korun a v ŽDB 14 200 korun.

,