Diskuze

Hurikán Rita míří k rafineriím, ropa zdražuje

Hurikán Rita, který míří k jižnímu pobřeží Spojených států, zřejmě znovu rozhýbe trh s ropou. Po ničivé Katrině, která odstavila desetinu produkce amerických rafinérií, čekají analytici další úder, tentokrát v Texasu.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Tomas

21. 9. 2005 12:42
A co dříve?
No mě hlavně fasinuje jak se dnes každej hurikán "desivě" odepíše na cenách ropy, zdraží se, a ceny se drží hezky nahoře. Ovšem v minulých letech se přes USA proháněly hurikány stejně jako letos a o žádné ropě jsem neslyšel...jak ke to možné?? :-) Prostě je většina toho humbuku a cen vytvořena uměle... bohužel
0 0
možnosti

Teon

21. 9. 2005 18:41
Re: A co dříve?
Ze by to bylo tim, ze se ropny trh v tech minulych letech nenachazel pod takovym tlakem, jako dnes? Nebo-li, ze poptavka ropy byla o dost mensi nez jeji nabytka a zpracovatelske kapacity mely dostatecnou rezervu na to, aby se o dost lepe vyporadaly s vypadkem rafinerii v urcitych oblastech.
0 0
možnosti

Mamoulian

21. 9. 2005 12:13
Rita trochu zafouká a je to - jen tím?
Ty rafinérie by měly být postaveny rychle jinde, tato oblast bude čím dál problémovější, ale když jsme si s USA v čele ohřáli planetu tak ji máme ohřátou, lepší to nebude, spíš naopak. Viz třeba dnešní článek o glob. oteplování v Britských listech. On do těch rafinérií nechce nikdo investovat, protože se to asi příliš nevyplatí. Ropy nějak nepřibývá, leda v ročenkách am. úřadu pro energie - Energy Information Administration. To je počtení např. ročenka z roku 1998 - s projekcí do roku 2020 volně ke stažení-podle ní měla být v dnešním roce cena ropy - pesimistická varianta za 25$/bbl, v optimistické asi za 14$. Maj to hoši vykoumaný - hlavně že je naši novináři citují - to je pramen s velkým P - asi od slova pravda:(. Taky tam píšou že má cena stopat průměrně 0.4% za rok no nic stoupla asi jen o dva řády víc pohodička - prognostik ten tvrdý chleba má:).
0 0
možnosti

aloisq

21. 9. 2005 14:51
Re: Rita trochu zafouká a je to - jen tím?
zatim se nikdy nic nestalo podle prognostiku. nastesti!
0 0
možnosti