Padělatelé kazašských peněz si budou muset dávat pozor a vyrábět bankovky s pravopisnou chybou

Padělatelé kazašských peněz si budou muset dávat pozor a vyrábět bankovky s pravopisnou chybou

Hrubka na bankovce rozlítila kazašské politiky

  • 14
Bankovky s chybami se většinou stahují z oběhu. Těžko si lze představit, že by v Česku lidé chtěli platit penězi s nápisem "Česká národní banqa". V Kazachstánu podobný překlep prošel, tamní centrální banka rozhodla, že platidlo nechá v oběhu. Rozčilila tím ale vrcholné představitele státu.

Kazaši jsou velmi citliví na svou řeč. Desetiletí byli nuceni používat ruštinu a kazašský jazyk stál v ústraní. Obyvatelé bývalé sovětské republiky si ho proto hýčkají a považují ho za jeden z národních symbolů.

Azbuka, kterou se v Kazachstánu píše, má dva znaky pro hlásku "k", přičemž i výslovnost se nepatrně liší. Ve slově banka se smí použít jen jeden z nich, na špatných bankovkách se však skví ten nesprávný.

"Není to jen záležitost pravopisná, problém má i politický podtón," prohlásil kazašský prezident Nursultan Nazarbajev. "Naléhám na vás, stáhněte bankovky s chybou z oběhu," vzkázal prezident Kazašské národní bance.

Bankovky s chybami většinou emisní ústavy rychle stahují. Často u nich totiž není snadné rozlišit, jestli se jedná o zmetek nebo padělek. Pravá bankovka s chybou se tak může stát cenným sběratelským kouskem s mnohem vyšší hodnotou, než na kolik zní.

,