Pivo, pivovar

Pivo, pivovar | foto: Radek Kalhous, MF DNES

Hostinští chtějí čepovat nealkoholické pivo

  • 34
Stále více hostinských má zájem o nealkoholické pivo v sudech. To v Česku zatím vyrábí pouze Plzeňský Prazdroj a Pivovar Litovel. Oběma firmám se letošní prodej tohoto piva v restauracích výrazně zvýšil. Do technologií na výrobu nealkoholického piva výrazně investovaly i další pivovary.

Ostatních patnáct českých výrobců nealkoholického piva, kterým letos také roste prodej lahví, výrobu sudového piva bez alkoholu zvažují. Majitelé restaurací by po letošním vydařeném létě více značek točeného nealkoholického piva přivítali.

"Byl to pro nás velký problém zajistit si letos sudové nealkoholické pivo," řekl majitel velké restaurace v Plzni. Jeho slova potvrdili i další dva plzeňští hostinští.

"Je to nejrychleji rostoucí segment mezi pivy," uvedl ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý.

Lidé se snaží žít zdravě, hodně zapůsobil také nový silniční zákon, platný od července, a fakt, že toto pivo je osvobozeno od spotřební daně, která je například u desetistupňového piva 1,20 koruny na půllitr. Jeho výroba je tedy více zisková.

Náklady jsou stejné jako u normálních piv, cena na pultech je také zhruba shodná. Sedmnáct českých pivovarů letos podle odhadů Veselého vyrobí a prodá zhruba 350 tisíc hektolitrů nealkoholického piva, což je o 150 tisíc hektolitrů více než loni. Do pěti let to má být tři čtvrtě milionu hektolitrů, dodal.

Prazdroj loni prodal 140 tisíc hektolitrů nejúspěšnějšího českého nealkoholického piva Radegast Birell, což mu zajistilo 70 procent trhu. Podle vývoje poptávky letos očekává až čtvrtinový meziroční nárůst. "Jeho prodej výrazně roste," uvedl vrchní sládek Jan Hlaváček.

,