Za říjen dosud přibylo v oběhu rekordních téměř 45 miliard korun. Ilustrační foto.

Za říjen dosud přibylo v oběhu rekordních téměř 45 miliard korun. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Hon na peníze pokračuje. Za říjen přibylo v oběhu už téměř 45 miliard

  • 80
Banky a jejich klienti si za poslední tři neděle nahromadili z opatrnosti velké zásoby peněz v hotovosti. Pokračuje tak trend, který začal zhruba počátkem října, kdy začaly mít problémy už nejen americké, ale i evropské banky. Nervozita se poté přenesla i do Česka, ačkoli zde banky takové problémy nemají.

Podle ve čtvrtek zveřejněných údajů České národní banky k 20. říjnu se za uplynulých deset dnů zvýšilo množství peněz v oběhu o dalších 21 miliard korun. Za říjen tak dosud přibylo v oběhu rekordních téměř 45 miliard korun.

Pod touto částkou se skrývají peníze, které si v hotovosti hromadí jako rezervu samy banky, a dále ty peníze, jež klienti z banky fakticky vyberou.

Banky si "křečkováním" hotovosti kryjí záda, aby měly dost peněz na pobočkách i v bankomatech. "Nejhorší by bylo, kdyby v této době náhodou v bankomatu došly peníze. To se rychle rozšíří a klienti znervózní," říká bankéř, který si nepřál uvést své jméno.

Dnes se proto finančníci bojí i závady bankomatu, která ho na chvíli vyřadí z provozu. Bankéři však mají štěstí, že zatím neexistují tvrdá data o tom, jestli a kolik klienti opravdu z bank vybrali. Ta by mohla lidi dále znervóznit, a to i přesto, že jsou místní banky zdravé.

Z posledních čísel o nárůstu peněz v oběhu je zřejmé, že nějaké peníze doma pod polštáři či v trezorech skončily. Jinak by banky nehromadily i v druhé dekádě října další peníze.

Důvěře v bankovní vklady u nás příliš nepomáhají především zprávy ze zahraničí o problémových úvěrech KBC na Islandu a v Americe či o vládní pomoci nizozemské ING.

Banky i ČNB však klienty uklidňují. "Situace se vrací do normálu. Objem hotovostí, které banky u ČNB skládají, je v současné době přibližně stejně velký jako denní výplaty bankám," říká Pavel Zúbek z tiskového oddělení ČNB.

Nárůst množství peněz v oběhu se už podle něj zastavil. Podobně však ČNB reagovala už po minulém vzestupu hotovosti.

Nárůst množství peněz během deseti dnů dvakrát po sobě přitom téměř nemá v Česku obdoby. Naposledy šlo o větší skok než dvacet miliard jen v půlce roku 2000.

Banky i ČNB, která na ně dohlíží, však uklidňují, že žádný důvod k panice a vybírání peněz není. Místní banky mají jen málo peněz v problematických investicích, na kterých hodně tratily zahraniční banky. Vklady v nich jsou navíc pojištěné státem, záruka se nyní zvýší až na 1,2 milionu korun.

Pro lidi či firmy s většími zůstatky na účtu nicméně dává smysl rozdělit si peníze do více bank. Na oblibě také získávají trezory a depozitní schránky.

Co se děje a proč?

Kolik přibylo hotovosti v oběhu?
Od začátku října jde o téměř 45 miliard korun v hotovosti, což znamená růst o dvanáct procent.

Znamená to, že lidé vybírají víc peněz z bank?
Hotovost v oběhu je součtem peněz na pokladnách bank, firem i v peněženkách lidí. Údaje o tom, kolik mají lidé uloženo v bankách, se zveřejňují s velkým zpožděním. Přesné číslo, kolik lidé vybrali, tedy zatím není k dispozici. Je zřejmé, že určitá část z nárůstu hotovosti jde na vrub výběrů z bank.

Proč drží banky víc hotovosti?
Banky najely na bezpečný režim, aby měly v každém okamžiku dost hotovosti na odbavení klientů. Proto část úložek převedly z elektronické do papírové podoby, aby je měly v případě potřeby k dispozici.

Ohrožuje to zdraví bank?
Ne. Vklady v bankách přesahují 2 000 miliard. Pro banky je to však nepříjemné: držet vysoké zásoby hotovosti je nevýhodné.

,