ČEZ provozuje v Česku především hnědouhelné elektrárny, jako jsou například elektrárny Prunéřov. Ve Vietnamu chce ale postavit elektrárnu na černé uhlí.

ČEZ provozuje v Česku především hnědouhelné elektrárny, jako jsou například elektrárny Prunéřov. Ve Vietnamu chce ale postavit elektrárnu na černé uhlí. | foto: ČEZ

HN: ČEZ chce postavit obří elektrárnu ve Vietnamu

  • 26
Energetická firma ČEZ se přes svou dceřinou firmu Škoda Praha uchází o gigantický obchod ve Vietnamu. Chce tam postavit černouhelnou elektrárnu za zhruba 90 miliard korun. Tento týden by měl do Prahy přijet vietnamský premiér Nguyen Tan Dung dojednat detaily projektu, informují Hospodářské noviny.

Elektrárna, kterou chce Škoda Praha vybudovat v provincii Tra Vinh, ležící v deltě řeky Mekong, má mít šest pětisetmegawattových bloků. Celkem by tak šlo o zdroj výkonný jako jeden a půl českého Temelína, píše list.

ČEZ zatím nechce plánovanou investici komentovat. "Dál se jedná o konkrétních podmínkách," řekl mluvčí energetického gigantu Ladislav Kříž. Podle zdrojů deníku není vyloučeno, že by se ČEZ v budoucnu podílel i na provozu elektrárny.

Rozvíjející se vietnamské ekonomice chybí energie, takže příležitostí k investicím je v asijské zemi mnoho. "Je však otázkou, zda je u nás pro takový projekt dostatečná výrobní kapacita," cituje deník Jaroslava Hubáčka, šéfa Škodaexportu, který má s vývozem energetických technologií letité zkušenosti.

Energetický obr se rozpíná na všechny strany
Elektrárna ve Vietnamu je tak dalším projektem, kterým chce ČEZ posílit své postavení. V Makedonii by chtěl postavit přehradu a vodní elektrárnu o výkonu 68 megawattů. (více zde) Na Slovensku a v Maďarsku zase dvě paroplynové elektrárny. - více zde 

Další elektrárnu má postavit v Moskvě. - více zde

Stavbu další elektrárny připravuje také v bosenském Gacku. Na konci června vstoupil do tendru na výstavbu nového bloku na plyn či černé uhlí v rumunském Borzesti. - více zde

Škoda Praha dodává energetické celky, zejména pro tepelné a jaderné elektrárny. Nyní pracuje na komplexní obnově elektrárny Tušimice II, na modernizaci čtyř bloků jaderné elektrárny Dukovany a na dodávkách pro výstavbu dvou egyptských elektráren, uvedla ČTK.

Stoprocentním vlastníkem Škody Praha je od listopadu roku 2005 nejziskovější tuzemská společnost ČEZ.