Historický průvod ozdobí vinobraní

Čtyři stovky účinkujících v dobových kostýmech budou moci vidět návštěvníci 22. ročníku Znojemského vinobraní, které dnes začne ve Znojmě. Ústředními postavami průvodu budou král Jan Lucemburský s chotí v podání Marka Čapouna a Darji Štrausové.

"V celém městě bude historický program s tržišti i rytířskými turnaji," uvedla ředitelka spolupořadatelské Znojemské Besedy Jaroslava Kosová.

Ve Znojmě nebudou chybět tradiční mázhauzy, které zájemcům nabídnou především žádaný burčák, ale i víno či jiné nápoje. Jen v majetku města je sedm domů, v nichž se mázhauzy, otevřou. Burčák z nejvyzrálejší odrůdy Veltlínské červené rané dodá do mázhauzů i Znovín Znojmo, který zachová i loňskou cenu kolem 60 korun za litr.

Radní podle Kosové vypsali i letos soutěž O nejlepší mázhauz Znojemského vinobraní 2004. Komise bude u přihlášených prodejců hodnotit nejen řešení zařízení a jeho vybavenost, ale i stylové označení, kostýmy obsluhy a zejména kvalitu nabízeného nápoje. Za první místo získá mázhauz 15.000 korun, druhé je oceněno 10.000 korunami a třetí dostane 5000 korun.

V kulturním programu vystoupí například Banjo band Ivana Mládka, Marta a Tena Elefteriadu, Alice Springs nebo Těžkej Pokondr. Občerstvení má zajistit kolem 200 stánků a také desítka mázhauzů. Producenti vína pak připravují nejen naučné ochutnávky, ale i návštěvy sklepů a vinic. V areálu Louckého kláštera bude připravena i tradiční výstava Znojemsko - Zahrada Moravy.

Vstupenky na vinobraní jsou v předprodeji v Turistickém a informačním centru a ceny zůstávají stejné jako loni. Vstupenka do historického centra platí i pro vstup na rytířské turnaje a výstavy v areálu Louckého kláštera. Děti do 15 let mají vstup zdarma, v pátek stojí lístek 80 Kč a v sobotu 100 Kč. Je možné pořídit si i permanentku za 150 Kč pro dospělého a 80 Kč pro studenty a důchodce.