Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Česká ekonomika v létě zpomalila. Domácnosti snížily spotřebu a začaly šetřit

  9:02aktualizováno  12:27
Podle předběžného odhadu klesl hrubý domácí produkt České republiky ve 3. čtvrtletí mezičtvrtletně o 0,4 procenta. Může za to především snížená spotřeba domácností, jak uvedl Český statistický úřad. Analytici upozorňují, že česká ekonomika si vedla hůře než většina dalších zemí v Evropské unii a pravděpodobně vstupuje do recese.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

„Mezičtvrtletní pokles byl způsoben nižší domácí poptávkou, zejména nižšími výdaji na konečnou spotřebu domácností, u kterých byl zaznamenán pokles již čtvrté čtvrtletí v řadě. Naopak zahraniční poptávka měla pozitivní vliv,“ sdělil Vladimír Kermiet, ředitel odboru národních účtů ČSÚ.

Spotřeba domácností v České republice představuje dlouhodobě více než 40 procent hrubého domácího produktu a její klesající podíl na tvorbě HDP není pro českou ekonomiku do budoucna dobrým znamením.

„České domácnosti omezují svou spotřebu už skoro rok, a to v důsledku stále nižší kupní síly obyvatel i z důvodu obav z budoucnosti. Vysoká inflace si tak vybírá svou daň. Strach z nezaměstnanosti a pokračující energetické drahoty zároveň spotřebu obyvatel nejspíš přiškrtí i v dalších kvartálech,“ okomentoval současnou situaci hlavní ekonom Creditas Petr Dufek.

Za celý rok by ale podle odborníků měl HDP vzrůst zhruba o 2,5 procenta, upozorňují ale, že důvodem je hlavně nízká loňská srovnávací základna ovlivněná pandemií nemoci covid-19. Další mezikvartální pokles totiž očekávají i v posledním kvartálu letošního roku a technické hospodářské recesi se tak Česko pravděpodobně nevyhne.

„Do výkonu české ekonomiky se již negativně promítá extrémně vysoká inflace a probíhající energetická krize, což je velmi dobře patrné na slabé spotřebě domácností. Druhá polovina letošního roku tak bude ve znamení technické hospodářské recese, protože mezikvartální pokles HDP lze téměř s jistotou očekávat i ve čtvrtém čtvrtletí,“ sdělil analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

Česko pokulhává za většinou Evropy

Podle analytiků se české ekonomice nepovedlo navázat na sérii pozitivních výsledků z Evropy. V žebříčku mezikvartálních změn HDP se totiž Česko ocitlo v rámci Evropské unie na předposledním místě před Lotyšskem. Důvodem by ale mohla být přísnější měnová politika České národní banky, která třeba oproti Evropské centrální bance už dříve dramatičtěji zvýšila úrokové sazby.

„To, že se výkon české ekonomiky snížil dříve než ve většině zemí EU zřejmě není náhodou. Přispělo k tomu včasnější zpřísnění měnových podmínek politikou ČNB, která do jisté míry ovlivňuje spotřební chování domácností. Vzhledem k tomu, že úrokové sazby v Česku již zřejmě dosáhly svého stropu, tak tu panuje šance na dřívější oživení, a to už v průběhu příštího roku. Přesto ale počítáme s tím, že za celý rok 2023 se HDP o několik desetin procentního bodu propadne,“ okomentoval situaci hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Špatné časy i pro průmysl

Výkon české ekonomiky se tak zhoršuje a pozitivní časy ekonomové nepredikují třeba ani českým firmám, a to včetně průmyslu.

„Po poklesu ekonomické aktivity ve třetím čtvrtletí se nedá očekávat, že v posledním letošním kvartálu dojde ke zlepšení situace. Poptávka domácností pravděpodobně zůstane utlumená po zbytek roku a to dopadne třeba i na průmysl,“ uvedl analytik Komerční banky Martin Gürtler.

Nejnovější data ukazují, že nálada v českém průmyslu se v poslední době výrazně zhoršila. Říjnový index PMI, který sleduje podmínky v průmyslu, se propadl na nejnižší úroveň od května roku 2020. Dosáhl úrovně 41,4 bodu. Ještě v září se přitom pohyboval okolo 44,1 bodu.

„Průzkum PMI ukázal další výrazný pokles nových zakázek, v důsledku čehož firmy snižovaly objemy výroby. Klesaly jak domácí, tak i zahraniční zakázky. Tempo poklesu se navíc již čtyři měsíce v řadě zrychluje. Ceny vstupů ale dále rostly,“ tvrdí Jana Steckerová z Komerční banky.

Někteří odborníci ale říkají, že omezení hospodářského růstu je za situace akcelerující inflace nevyhnutelné. Růst spotřebitelských cen v České republice se totiž už dlouhodobě drží nad dvouprocentní hranicí, na kterou cílí ČNB. Oproti minulému roku byla cenová hladina v září vyšší o 18 procent a v září ceny meziměsíčně zvýšily o 0,8 procenta. „Inflaci nelze porazit bez omezení růstu,“ napsal pro iDNES.cz ekonom PwC Petr Kříž.

Dopady ale nemusí být zdrcující

Recese je podle ekonomů období snížené ekonomické aktivity a nejčastěji se za ni považují dva po sobě jdoucí kvartály poklesu ekonomiky. Analytici tvrdí, že hrozba recese ovlivňuje ekonomickou situaci v zemi a smršťující se HDP bere mnoho aktérů jako důležitý signál, který může mít hned řadu dopadů. V České republice ale nyní tolik problémů nadělat nemusí.

„V učebnicích jsou recese většinou spojovány s nižšími investicemi, menší spotřebou nebo třeba s velkou nezaměstnaností. Český pracovní trh je ale v dnešní době natolik bujarý, že drobná recese bude spíše bezpečnostním upuštěním přetlaku z Papinova hrnce. Větší propouštění je tak v případě České republiky relativně málo pravděpodobné. Zásadní vliv to ale může mít na současnou inflaci,“ dodal pro iDNES.cz hlavní ekonom skupiny Natland Petr Bartoň.

Autor:

Šéf Úřadu práce: Umělá inteligence vše mění. Za mě už AI píše dopisy ministrům

  • Nejčtenější

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

25. dubna 2024  11:25

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu....

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

Místo dvou lvů jen jeden. Minerálka Magnesia po jedenácti letech mění logo

26. dubna 2024

Značka minerální vody Magnesia patřící do portfolia nápojářského gigantu Mattoni 1873 po jedenácti...

Německá atomová kauza pokračuje. Opozice hledá viníky za odklon země od jádra

26. dubna 2024

Německem v posledních dnech hýbe kauza zveřejněných dokumentů německého měsíčníku Cicero týkající...

České dráhy hledají nové sídlo. Musí být v docházkové vzdálenosti od vlaku

26. dubna 2024  15:26

Po tříleté pauze se České dráhy pokoušejí najít nové sídlo a vystěhovat se z ministerského podnájmu...

Akcie autopůjčovny Hertz rekordně klesly. Může za to i rozlučka s teslami

26. dubna 2024  13:38

Společnost Hertz Global Holdings, která po celém světě provozuje síť autopůjčoven, vykázala téměř...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...