Příspěvek na nájem mohou dostat i otevřené provozovny, řekl Havlíček

  • 17
Příspěvek na nájem za poslední loňské čtvrtletí mohou získat i podnikatelé, kteří měli své provozovny otevřené. Na podporu v rámci programu Covid Nájemné III. budou mít nárok, pokud byly jejich tržby minimálně o dvě třetiny nižší než loni. Na tiskové konferenci to oznámil vicepremiér Karel Havlíček.

Státní příspěvek na nájem za měsíce říjen, listopad a prosinec bude 50 procent. Havlíček tvrdí, že ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) zjednodušilo systém podávání žádostí tak, aby byl pro podnikatele vstřícnější.

Havlíček během páteční tiskové konference zveřejnil i detaily k dotačnímu programu COVID Gastro-Uzavřené provozovny. Žádosti začne úřad přijímat v pondělí, do týdne by mohlo podle ministra začít vyplácet. Podnikatelé, které zasáhla vládní protiepidemická opatření (kompletní výčet zde), budou mít v rámci tohoto programu nárok na 400 korun na zaměstnance a den.

Příspěvek mohou podle Havlíčka čerpat i firmy se zaměstnanci na částečný úvazek, v tomto případě je to však podle něj nutné „vyskládat“, 400 Kč denně odpovídá jednomu plnému úvazku. „Bude to platit jak pro právnické osoby, tak pro OSVČ. Nevztahuje se to na dohody o provedení práce a dohody o pracovní činnosti,“ dodal ministr. Stejně to podle něj platí i u společností s ručením omezeným, příspěvek by mělo jít získat i na tzv. spolupracující osobu.

Havlíček očekává 100 tisíc žádostí

PŘEHLEDNĚ: Na jakou státní podporu mají nárok firmy a živnostníci?

O dotaci budou moci žádat podnikatelé, kterým byl omezen nebo zakázán prodej zboží či služeb alespoň v části období od 9. října loňského roku do letošního 10. ledna. Její výše se bude přepočítávat podle počtu dní, kdy musely provozovny zavřít kvůli vládním restrikcím. MPO už dříve informovalo, že nebude kompenzovat například státní svátky nebo dny, během kterých byla omezení dočasně uvolněna.

„Předpokládáme, že se přihlásí zhruba 100 tisíc podnikatelů,“ odhaduje Havlíček. Pro první výzvu je podle MPO připraveno 2,5 miliardy korun. Další výzvy by měly následovat, jelikož obchody a restaurace zůstávají uzavřené i po 10. lednu. 

Ministerstvo rovněž umístilo na svůj web kalkulačku, kde si podnikatelé a živnostníci mohou spočítat přesnou výši podpory, na niž mají nárok. „Kalkulačka ode dneška funguje na stránkách MPO, je to sumář těch podpůrných nástrojů,“ sdělil Havlíček.


Témata: Karel Havlíček