Nehoda u Studénky

Nehoda u Studénky | foto: Petr Les

Havárie ve Studénce: Firma přiznala porušení smlouvy s krajem

  • 11
Společnost ODS - Dopravní stavby Ostrava přiznala, že porušila smlouvu s Moravskoslezským krajem, který ji před vlakovým neštěstím poskytl zakázku na opravu mostu ve Studénce. Podíl společnosti Bögl & Krýsl, která se na stavbě podílela, překročil finanční limit.

Smlouva na základě finančních limitů definovala jak může dodavatel zakázku rozdělit mezi subdodavatele. To stavební firma nedodržela, připustil její mluvčí Dan Šabík.

Podle smlouvy neměl podíl činnosti subdodavatelů na stavbě překročit 1,9 procenta celkového finančního objemu stavby. Podíl společnosti Bögl & Krýsl měl tedy činit asi půl milionu korun. Ve skutečnosti se však jednalo o zakázku za 1,6 milionu korun.

Firma: Na bezpečnost stavby to vliv nemá
"Je pravda, že tento parametr smlouvy nebyl dodržen. Na bezpečnost stavby to ale nemá vliv," řekl Šabík. Dodal, že investor byla ale o změně dodavatele ústně informován a dokonce obě strany o této problematice jednaly. Kraj to ale popírá. "O subdodavateli jsme nevěděli. Firma Bögl & Krýsl nikde nefigurovala," řekla mluvčí hejtmanství Barbora Odstrčilíková.

Všechny články o vlakovém neštěstí u Studénky

Hejtman Evžen Tošenovský ve čtvrtek naznačil, že podle jeho názoru by stavbu měla dokončit jiná společnost. Právníci kraje už analyzovali smlouvy, aby zjistili, zda je možné od nich odstoupit. Možnost, že by nedodržení tohoto bodu smlouvy bylo pro případné odstoupení od závazku klíčové, Šabík nechtěl komentovat. "Nechci předjímat. V našem zájmu je stavbu dokončit a to co nejrychleji," řekl.

Dva zaměstnanci firmy Bögl & Krýsl byli včera obviněni, že o poruše statiky mostu věděli a neučinili žádná bezpečností opatření. nesou tak vinu na havárii, která se stala minulý pátek. Muži jsou obviněni z obecného ohrožení, hrozí jim až deset let vězení. - čtěte Policie obvinila dva inženýry. Prý věděli o závadě mostu u Studénky