Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Navzdory krizi večírky firmy neruší. Od prosincových termínů však upouštějí

  9:00
Někteří provozovatelé restaurací letos zaznamenali enormní zájem o vánoční večírky konané s předstihem. Tradiční setkání některé firmy uspořádaly již v září, ale častěji si rezervují též říjnový či listopadový termín. Podle majitelů restaurací se zřejmě chtějí vyhnout případnému dalšímu zdražování v gastroprovozech, nebo dokonce riziku vypnutých topení. Zároveň je trendem také posunutí termínu vánočního večírku až na leden.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Shutterstock

V restauraci Červený Jelen v Praze měli z třiceti zářijových dní 26 obsazených firemními akcemi. „Šedesát procent z nich mělo charakter vánočního večírku, respektive jejich konání bylo náhradou za předchozí či nadcházející vánoční období. V Plzni má obdobný charakter přibližně 30 procent akcí,“ říká Luboš Kastner, který provozuje restaurace v Praze i v Plzni.

Ani v říjnu firemní večírky neopadávají a zájem o prostory v restauracích je enormní. „Říjen máme komplet plný a dvě třetiny všech akcí jsou typu vánočního večírku,“ potvrzuje Kastner.

Podle jeho zjištění je několik důvodů, proč se firemní akce pořádají v takovém předstihu. Firmy se často nechtějí spoléhat na záruku vlády, že v případě covidu-19 opět nenastanou restriktivní opatření.

V minulém roce byla z toho důvodu zrušena nebo přesunuta většina vánočních akcí. „Firmy se obávají, že restauratéři budou extrémně šetřit a nebudou topit. V nejisté době se může také stát, že ceny, které platí nyní, se před Vánocemi znatelně změní a restauratéři výrazně zdraží služby,“ doplňuje Kastner.V loňském roce se většina firemních akcí rušila kvůli vládním opatřením. Letos si firmy a zaměstnanci společné setkání nechtějí nechat ujít, a to ani navzdory tomu, že ceny v restauracích výrazně vzrostly.

Všichni se chtějí pobavit

„Pozorujeme, že po dlouhé době pandemie a izolace se nyní firmy snaží podpořit sounáležitost zaměstnanců s firmou, rozvoj neformálních vztahů v týmech a firemní kulturu pořádáním akcí a oslav. I samotným zaměstnancům chyběly sociální kontakty a vítají možnost jít se někam pobavit a setkat s kolegy. Vánoční večírky se ve velké míře konat budou, i když na firmy doléhají rostoucí náklady a nejistá perspektiva dalšího roku. Některé firmy proto plánují večírky na dřívější dobu. Atraktivní lokace jsou totiž již teď v zajímavých termínech obsazené,“ potvrzuje trend manažer náboru a marketingu ManpowerGroup Jiří Halbrštát.

Cateringové společnosti, které různé firemní akce zajišťují, potvrzují vysokou poptávku již teď na podzim, ale také na přelomu roku či v lednu. „Září a říjen jsou pro nás tento rok silné měsíce, poptávky na cateringové služby a pronájmy prostor jsou vysoké. Troufám si říct, že jsme téměř na maximální kapacitě a v porovnání s covidovými roky je to samozřejmě enormní nárůst. Firmy se letos na podzim nebojí utrácet, chtějí se potkávat a bavit, a to jak se svými zaměstnanci, tak s klienty,“ říká člen představenstva a obchodní ředitel Vyšehrad 2000 Martin Pánek.

Podle Pánka ovšem spíš než přímo o vánoční večírky se v těchto podzimních měsících jedná o firemní akce a setkání nejrůznějšího typu, jako jsou tiskové konference, formální večeře, ale i rauty pro klienty firem.“Odhadem bude letošní rok co se týká tržeb za cateringové služby velmi dobrý a pro nás je to určitě zahojení se po ztrátových covidových letech, za což jsme moc rádi,“ doplňuje Pánek.

Hospody čelí dalším problémům. Češi se přesouvají do levnějších bister

Některé firmy si termíny rezervují již od srpna, aby si zajistili vyhovující termín. Ovšem stále častěji se akce pořádá v listopadu, či dokonce až v lednu. „Hlavním důvodem může být klidnější doba, bez shánění vánočních dárků, stromků či kaprů,“ potvrzuje majitel Café Louvre a prezident asociace restauratérů Apron Silvio Spohr.

Potvrzuje, že situace nejen v gastroprovozech je obtížná již třetím rokem. „Nejdříve covidová opatření, nyní energetická krize. My se však musíme chovat, že se nic neděje, jinak bychom vůbec nemohli podnikat. Dívat se kamkoliv, dopředu nebo dozadu je pro nás hrůza,“ dodává prezident asociace Apron.

I když mezi zaměstnanci panují obavy, že by vedení firem kvůli obavám z ekonomického vývoje rozpočty na večírky v průběhu podzimu škrtla, žádná z oslovených to nepotvrdila. Naopak jsou připravené podpořit akcemi místní restauraci.Pro firmy jsou vánoční večírky letitou tradicí, kterou nechtějí měnit.

„Letos počítáme s tím, že akci pojmeme jako novoroční party v lednu. Je to jedna z mála příležitostí, kdy se může osobně sejít většina našich zaměstnanců,“ říká Martina Machová, personální ředitelka Sodexo Benefity.

Šéf Úřadu práce: Umělá inteligence vše mění. Za mě už AI píše dopisy ministrům

  • Nejčtenější

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

25. dubna 2024  11:25

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu....

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

Mráz nadělal škody za stovky milionů, odhadují pojišťovny. Výborný jedná o pomoci z EU

29. dubna 2024  16:12,  aktualizováno  19:33

Česko v nejbližších dnech pošle Evropské komisi (EK) žádost o mimořádnou finanční pomoc pro české...

Brexit se projeví naplno, začínají platit přísnější pravidla na dovoz

29. dubna 2024

Dovoz potravin z EU do Velké Británie bude od 30. dubna nejen dražší, ale i komplikovanější....

RegioJet v Praze otevřel novou lounge, nabízí kafe i zmrzlinu zdarma

29. dubna 2024  15:21

Společnost RegioJet slavnostně otevřela v Praze na Hlavním nádraží novou lounge pro své cestující....

Májové svátky 2024: 1. května bude otevřeno, na Den vítězství se obchody zavřou

29. dubna 2024  13:03

Květnové svátky zamíchají s otevírací dobou v obchodech. Ta se řídí zákonem, který nařizuje, že...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...