Francouzi se cizí elektřině neubránili

Francouzi neubránili svůj energetický trh před liberalizací. Státy Evropské unie se totiž na summitu v Barceloně dohodly na otevření energetického trhu pro podniky do roku 2004. Dohoda se ani trochu nehodí do předvolebních karet politiků země galského kohouta, kteří její podpis dva roky blokovali.

Za odložení liberalizace bojuje ve Francii především koncern EdF, jakási obdoba českého ČEZ. Tamní levicové odbory brání tisíce pracovních míst i monopolní postavení firmy na trhu, protože konkurence ji bude tlačit k vyšší efektivitě a snižování cen.

Toto chování má však svou cenu: spotřebitelé zaplatí ročně o patnáct miliard euro více než v případě, že by v celé unii existovala konkurence.

Příští měsíc se ve Francii konají prezidentské volby a nynější prezident Jacques Chirac i premiér Lionel Jospin naznačili, že budou dál bojovat proti uvedení dohody do života. 

DÁLE ČTĚTE

Barcelona se proměnila v pevnost

Česko prošlo křtem v EU

Francouzi se cizí elektřině neubránili

Okolním zemím se ale už dlouho nelíbí, že jejich firmy nemohou dodávat elektřinu na francouzský trh, zatímco moloch Eletricité de France expanduje po Evropě. Šéf Evropské komise Romano Prodi už v polovině ledna pohrozil Francii drakonickými opatřeními a násilným otevřením trhu.

"Chápeme, že Francie má s liberalizací politické problémy," prohlásil Prodi. Hlavní komisař upozornil, že komise je připravena použít článek 86 smlouvy o unii, který umožňuje nařídit otevření trhu s veřejně prospěšnými službami. Použila ho například v roce 1990 při otevírání telekomunikačního trhu.

Dominantní elektrárenská společnost EdF se podle některých zpráv francouzského tisku připravuje na restrukturalizaci a dělení na několik divizí, které budou lépe čelit konkurenci po otevření trhu. EdF byla také vážným zájemcem o koupi české elektroenergetiky.

Fakt, že francouzská firma EdF expanduje na již otevřené trhy v EU a využívá tak liberalizačního náskoku ostatních zemí, už kritizovaly vlády Německa, Itálie a Španělska, které momentálně předsedá Evropské unii.

,