Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Lukáš Procházka, MAFRA

Banka musí vrátit poplatek za vedení úvěru, rozhodl finanční arbitr

  • 159
Banka je povinna vrátit klientovi poplatek za vedení úvěru a zaplatit pokutu podle zákona. Tak rozhodl finanční arbitr, tedy státní úředník, který má předcházet soudním sporům.

Finanční arbitr Monika Nedělková ve sporu posuzovala platnost smluvního ujednání o poplatku na základě úvěrové smlouvy, obchodních podmínek, sazebníku, výpisů z účtů, vyjádření stran sporu, důkazních prostředků předložených stranami sporu (rozsudky českých i zahraničních soudů, stanoviska Soudního dvoru EU, atd.). Nedělková dospěla k závěru, že ujednání o poplatku je neplatné pro jeho neurčitost.

Rozhodnutí padlo zatím v takzvaném prvním nálezu. To znamená, že není pravomocné a kterákoliv ze stran proti němu může podat odůvodněné námitky.

Finanční arbitr

Kancelář finančního arbitra je organizační složka státu. Byla zřízena v roce 2002 zákonem o finančním arbitrovi, a to v rámci harmonizace práva České republiky se zeměmi Evropské unie. Finanční arbitr bezplatně rozhoduje spory mezi zákazníky a finančními  institucemi, a to výlučně na návrh zákazníka, tedy spotřebitele. Jde o mimosoudním orgán, který má pomoci, aby se lidé domohli práva rychleji a bez soudních výloh.

Pokud by jedna ze stran podala odůvodněnou námitku, rozhodoval by o ní znovu finanční arbitr v námitkovém řízení. Pokud není strana sporu s výsledkem řízení o námitkách spokojena, může rozhodnutí finančního arbitra napadnout žalobou u soudu.

Nedělková právě kvůli možnému pokračování pře neuvedla, které banky se její rozhodnutí týká a kdo je stěžovatelem. Upozornila ale, že rozhodnutí neznamená, že všechny další případy budou posuzovány shodně.

Nedělková v současné době řeší více než tři stovky sporů, které se týkají vracení poplatků za vedení úvěrů či hypoték. Lidí, kteří se chtějí domoci jejich vrácení, je v Česku ale daleko více.

Servery Poplatkyzpět.cz, Bankovnípoplatky.com a Jdeto.de v současné chvíli zastupují 270 tisíc klientů, kteří jsou rozhodnuti svá práva bránit soudně. Ostatně banky už čelí prvním individuálním žalobám. Padl už i první soudní verdikt.

Obvodní soud v Praze 5 rozhodl, že Hypoteční banka musí vrátit Michalu Novákovi částku 4 200 korun. Právě na tolik ho vyšly dosud poplatky za vedení účtu k jeho hypotéce.

,