Fejk: šéf, který zvládl zvěřinec

Pražská zoo prošla v posledních letech bouřlivým vývojem. Přitom v jejím čele od roku 1997 nestojí zoolog, ale manažer Petr Fejk, který měl, co se chovu týče, zkušenosti jen se svým labradorem.

Jak se stal ředitelem pražské zoologické zahrady muž, který vystudoval filozofickou fakultu, učil na gymnáziu literaturu a poté provozoval i vlastní rockový klub? Přečetl si inzerát v novinách, v konkurzu nabídl manažerský projekt a zvítězil. Přilákala ho možnost obnovovat a pouštět se do riskantních plánů.

Jeho tvář se stala známou během záplav v roce 2002, které měly pro zoo katastrofální následky. Potopu nepřežilo přes sto třicet ptáků a čtrnáct savců, včetně slona a hrocha. Na vedení zahrady zaútočili i lidé známých jmen, například ochránkyně zvířat Marta Kubišová.

Měsíc po povodních, v půlce září se za ředitele otevřeně postavila většina zaměstnanců zahrady.

Zoo se však se škodami vyrovnala a Fejk dál pokračuje ve své vizi radikálně změnit nejen život zvířat, ale také celkovou atmosféru areálu.

Novinkou z konce loňského roku je otevření obřího skleníku Indonéská džungle za 185 milionů korun, kde žije 1500 zvířat a roste více než 1600 rostlin.