(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Jiří Meixner, iDNES.cz

Policie obvinila šéfa FAU a další lidi z daňových úniků za 200 milionů

  • 73
Policie obvinila kvůli daňovým únikům jednatele firmy FAU Vojtěcha Csabiho a několik dalších lidí. Podle kriminalistů firma spadající pod FAU před lety neodvedla daň z přidané hodnoty ve výši přes 200 milionů z obchodu s naftou. Společnost FAU, která je nyní v konkurzu, obvinění odmítá.

Se zprávou přišel ve středu zpravodajský server iRozhlas.cz, který se odvolal na tři důvěryhodné zdroje. „Máme pouze informace z médií. Nicméně považujeme ze strany policie obvinění za úsměvné. Společnost FAU od počátku tvrdí, že k danovým únikům nedošlo a že se firma žádných podvodných operací neúčastnila a žádné finanční prostředky na daních nedluží. Pakliže pan Csabi na daních nic nedluží, nemohl se dopustit ani žádných daňových podvodů,“ řekl iDNES.cz právní zástupce FAU Alfréd Šrámek. Jednatel FAU Vojtěch Csabi nechtěl podle Rozhlasu věc komentovat.

Opavská firma je nyní v konkursu. Skončila v něm po vydání zajišťovacích příkazů, kterými se finanční správa domáhala zaplacení neodvedených daní. Finanční správa dříve uvedla, že měla důvodné podezření z vědomého zapojení FAU do karuselového podvodu a že rozkryla rozsáhlý podvodný řetězec, v němž nebyla u firem placena daň z přidané hodnoty (DPH) a byl podvodně vylákán nárok na odpočet DPH.

Zajišťovací příkazy užívejte jen jako krajní řešení, radí NSS po kauze FAU

Finanční správa po firmě od roku 2016 vymáhá daňové dluhy. Soud ale nedávno označil zajišťovací příkazy za nezákonné, a to kvůli tomu, že úředníci po firmě FAU v podstatě vymáhali daň z přidané hodnoty za jeden obchod dvakrát (podrobnosti o rozhodnutí Nejvyššího správního soudu najdete v tomto článku). Jednatel společnosti Vojtěch Csabi už dříve řekl, že postup státu považuje za šikanu.

Případ v současnosti dozoruje olomoucká pobočka Krajského státního zastupitelství v Ostravě. Dozorující žalobce Karel Studený uvedl, že případ nemůže komentovat, pokud jednotliví lidé a strany nemají usnesení doručeno.

Loni v srpnu zazněla zmínka o likvidaci FAU na nahrávce zveřejněné na anonymním twitterovém účtu Skupina Šuman a podle některých politiků vyvolává dojem, že finanční správa jednala v zájmu tehdejšího ministra financí Andreje Babiše. Obchodník s pohonnými hmotami FAU totiž vlastní sklad pohonných hmot v areálu přerovské společnosti Precheza z holdingu Agrofert, která dříve patřila šéfovi hnutí ANO a nyní premiérovi v demisi Babišovi, jenž holding později převedl do svěřenských fondů. Objevily se spekulace o tom, že za ostrým postupem Finanční správy a celníků mohly být obchodní zájmy Agrofertu. Babiš několikrát důrazně odmítl, že by v době působení ve funkci ministra financí zneužíval nebo úkoloval finanční a celní správu.

,