Evropským statistikům bude šéfovat Bohatá

  • 28
Evropská komise jmenovala někdejší šéfku Českého statistického úřadu Marii Bohatou viceprezidentkou Eurostatu. Stala se tak vůbec první tak vysoce postavenou úřednicí z nových členů Evropské unie.

Komise zveřejnila v dubnu prvních osmnáct takto vysoce postavených postů, které mají obsadit právě kandidáti z nových členských zemí. Úplně první z nich získala právě Marie Bohatá.

Šestapadesátiletá Marie Bohatá učí v současné době na Vysoké škole mezinárodních vztahů v Praze a CMC Graduate School of Business v Čelákovicích. Domnívá se, že na pedagogickou činnost ale už čas mít nebude.

"Budu se muset přestěhovat do Lucemburku, počítám proto, že na akademickou činnost mi už čas nezbyde. Nicméně určitě se budu snažit vystupovat na příležitostných přednáškách," dodala Bohatá.

Českým statistikům Bohatá šéfovala tři a půl roku. Loni v lednu ale rezignovala kvůli  chybě, která zvýšila schodek zahraničního obchodu zhruba o 40 miliard. To nakonec ovlivnilo i jedno z nejdůležitějších čísel ekonomiky - hrubý domácí produkt. Celou kauzu tehdy prošetřoval právě Eurostat. - více zde

Bohatá vystudovala Vysokou školu ekonomickou v Praze, získala doktorát  na Československé akademii věd.

Bude částečně zastupovat šéfa Eurostatu při jednáních například se členy Evropského parlamentu. Bude mít za úkol zavést statistické standardy schválené komisí do praxe a dohlížet na nezávislost evropských statistiků.

"Všechno jsou to oblasti, které mě oslovily. Konkrétní úkoly nicméně zatím vyjasněny nejsou, protože se čeká změna na postu ředitele úřadu," řekla Bohatá iDNES.

,